Германецът Роман Реес спечели индивидуалната дисциплина на 20 километра при мъжете от Световната купа по биатлон в шведския зимен център Йостерсунд.

В първия индивидуален старт от новия сезон Реес повали 19 от 20-е мишени и финишира за 51:27,2 минути, за да стигне до първи успех в кариерата си. Той сгреши от положение прав при последното си посещение на стрелбището.

30-годишният Реес изпревари своя сънародник Юстус Щрелов, който също пропусна един изстрел и остана втори на 12,1 секунди. За него това е първи подиум в кариерата в общо 36 старта. Носителят на Световната купа за миналия сезон Йоханес Тингнес Бьо от Норвегия сгреши по веднъж на първата и на последната стрелба, което му отреди третата позиция с изоставане от 25,0 секунди.

Трима българи стартираха в индивидуалната дисциплина на 20 км. Владимир Илиев завърши на 41-о място с три грешки в стрелбата и изоставане от 3:37,8 минути. Така той остана на една позиция от зоната на точките. Константин Василев е 79-и с три пропуска и пасив от 6:58,3 минути, а Антон Сипанов се нареди на 85-а позиция с четири сгрешени мишени и на 7:41.5 минути след победителя.

Лиза Витоци спечели индивидуалната дисциплина на 15 километра при жените. 28-годишната италианка измина трасето за 44:03,9 минути и допусна само една грешка в третата от четирите стрелби. За нея това е четвърти успех в кариерата.

Втора завърши германката Франсиска Пройс с 20 от 20 повалени мишени, а третата позиция зае сънародничката ѝ Ванеса Фойгт с пасив от 10,1 секунди и също без грешка в стрелбата. Носителката на Световната купа за миналия сезон Жулия Симон от Франция нямаше ден в стрелбата и с четири пропусна финишира 31-а.

Три българки участваха в състезанието, а с най-предно класиране е Лора Христова. Тя приключи на 62-о място с две пропуснати мишени и изоставане от 5:44,6 минути. Валентина Димитрова завърши 66-а с три грешки и пасив от 6:22,3 минути, а Даниела Кадева е 97-а с пет пропусна и на 13:08,0 минути от Вирер.