Треньорът на националния отбор по художествена гимнастика Ефросина Ангелова изпрати писмо до клубовете във връзка с централизираната подготовка на състезателките, съобщава сайтът на БФХГ.

"През изтеклата седмица имах възможност да се запозная с работата на състезателките и да проведа редица разговори с личните им треньори. Впечатленията и предложенията си обсъдих с председателя на БФХГ Илиана Раева. Във връзка с това стигнах до няколко заключения", споделя Ангелова и изрежда точките, които държи строго да бъдат спазвани:

1. Състезателките и личните треньори нямат право да отсъстват или променят графика на централизираната подготовка в зала „Раковски“ без разрешение на главния треньор. В противен случай състезателката се отстранява от централизирана подготовка.

2. Състезателките имат право да участват в международни състезания, извън регламента на националния отбор, след писмено уведомление на БФХГ и разрешение от гл. треньор минимум 1 месец преди мероприятието.

3. При травми или заболявания, националните състезателки са длъжни да уведомят лекаря на националния отбор и само с негово разрешение да се обръщат към други специалисти.

4. Всички състезателки от националния отбор, приели централизирана подготовка в зала „Раковски“, при отказ се подготвят в базата на клуба си.

Междувревменно от федерацията обявиха, че следващото контролно състезание на националния тим ще бъде по време на държавното първенство „Жулиета Шишманова” в Бургас на 30 март, събота. Състезателките ще играят само веднъж (за ДП Ж.Ш.), но ще бъдат съдийствани освен за държавно първенство, и за контролно на национален отбор от отделна неутрална съдийска бригада. Тези оценки ще важат за контролното на национален отбор.

По същото време Силвия Митева ще участва в международен турнир в Тие (Франция). За крайно класиране за контролното се прилага предвиденото в регламента за национален отбор. Това предложение е с оглед претоварената състезателна програма в кратък период (турнир Тие - 30-31.03., ДП "Ж.Шишманова" - 30-31.03 и Световна купа в Лисабон - 2-8.04) и е в интерес на състезателките.