Лидерите на страните от Г-7 единодушно подкрепиха френското предложение в заключителното комюнике на срещата на върха да се включи искане за временно примирие в глобалните конфликти по време на предстоящите Олимпийски игри в Париж, каза италианският министър-председател Джорджа Мелони, цитирана от Ройтерс.

Френската столица ще бъде домакин на летните олимпийски игри от 26 юли до 11 август, а след това на параолимпийските игри от 28 август до 8 септември. Лидерите от Г-7 призоваха „всички страни да спазват олимпийското примирие, индивидуално и колективно", се казва в изявлението им.

„Това е френска молба, добра молба, тя беше включена единодушно", каза италианската премиерка Джорджа Мелони, която председателства Г-7, пред репортери по време на заключителната си пресконференция.

Стремежът към преустановяване на въоръжени конфликти в рамките на олимпийско примирие е дългогодишна традиция и в заключителното комюнике се споменава резолюция на Общото събрание на ООН по този въпрос, приета през ноември.

Френският президент Еманюел Макрон заяви през април, че ще работи за постигане на примирие по време на Олимпийските игри в Париж. Той поясни, че има предвид Близкия изток, както и Украйна и Судан.

По това време Русия реагира хладно на предложението за временно спиране на офанзивата в Украйна и заяви, че Киев може да го използва като възможност за прегрупиране и превъоръжаване.