Официалният сайт на федерацията по вдигане на тежести потвърди за скандала с положителни допингпроби в националния отбор.

"11 щангисти от националните отбори са с положителни проби "А" от внезапния тест, който бе направен преди две седмици. Веществото, което е открито като налично в организмите на спортистите е станозолол, става ясно от известието, което днес е пратено от лабораторията в Кьолн до българската федерация. 11-те щангисти се подготвяха в залата в Дианабад за предстоящото след 3 седмици в Тбилиси Европейско първенство. На практика това е целият ни национален отбор мъже и жени, с изключение на Александър Димитров. Той просто не е бил проверен, тъй като по време на внезапния тест е бил на състезание на клубния си отбор в Германия. Всички останали обвинени в употреба на забранени медикаменти щангисти са от няколко месеца на подготовка в залата в Дианабад.

Ето и имената на 11-те щангисти, в чийто проби е установено наличието на станозолол:

МЪЖЕ: Асен Мурадов и Ферди Назиф (кат. 56 кг), Владимир Урумов, Стоян Енев и Ивайло Филев (62 кг), Деян Минчев (69 кг), Демир Демирев (77 кг) и Иван Марков (85 кг)

ЖЕНИ: Надежда Мей (48 кг), Мая Иванова (53 кг) и Милка Манева (63 кг).