България ще бъде домакин през март на два хандбални евротурнира и финал за "Чалъндж трофи" (жени). Благодарение на огромния авторитет на новата председателка на БФХ Росица Бакърджиева Световната и Европейската федерация по хандбал финансират трите турнира с 50 000 евро.

Бакърджиева направи кариера в чужбина и има реномето на голмайстор на Южна Америка, на Испания и на Италия. Откакто е шеф на БФХ, бившата националка спечели няколко проекта, финансирани от световната федерация и привлече спонсори. Така за 1 година погаси 135 хил. лева задължения на предишното ръководство и изработи стратегия за възраждане на хандбала у нас, пише "Стандарт".

Първият евротурнир е във Велико Търново от 22 до 24 април с участието на националните отбори на Фарьорски острови, Израел, Естония и Малта. По същото време в Габрово ще върви вторият турнир между тимовете на България, Латвия, Молдова и Армения. Финалите са на 25 март в габровската зала "Орловец", а победителят добива право да участва в надпреварата за Междуконтиненталната купа.

Треньорът на българките Христо Коев е амбициран за първото място. Повикал е от чужбина четири хандбалистки - вратарката Петя Пенчева от Норвегия, Веселка Калакунова и Петя Миленова от Испания и Нели Добрева от Италия.