Кристофър Фруум спечели осмия етап от юбилейното стотно издание на „Тур дьо Франс” и облече жълтата фланелка. Етапът бе с дължина 195 км от Кастър до Сейнт Жирон в Пиринеите.

Роденият в Кения британец не остави никакви шансове на конкурентите си и в първия планински етап показа защо е определян като основен претендент за крайната победа в надпреварата.

Фруум спечели етапа с почти минута преднина пред съотборника си в тима на „Скай” Ричи Порт, а трети остана Алехандро Валверде с изоставане от 1.08 минути.

Основният конкурент на Фруум за жълтата фланелка Алберто Контадор разочарова тотално и завърши седми. Испанецът изостана с 1:45 минути и сякаш трябва да се прости с шансовете за крайна победа.

Анди Шлек е 21-ви с изоставане от 3:30 минути, а Кадел Еванс приключи с 4:13 минути по-слабо време от победителя в етапа. Досегашният носител на жълтата фланелка Дарил Импи изостана със 7:50 минути.

Утре предстои втория планински етап в Пиринеите с пет изкачвания, четири от които от първа категория. Етапът е с дължина 168,5 км от Сейнт Жирон до Банер де Бигор.