Мъж стои в основата на депресията, в която е изпаднала най-голямата ни надежда за олимпийска титла в Лондон Станка Златева. Признатата за №1 в световната женска борба за 2011 г. се колебае дали да участва на летните игри в британската столица, а причината е, че е влюбена. Този път обаче никой не знае кой е обектът на нейните чувства. За разлика от предишния, когато Станка си бе изгубила ума по своя съотборник в националния отбор Радослав Великов, сегашното момче няма нищо общо с нейния спорт. Тя била станала толкова потайна, че не споделяла и с най-доверения си човек – съпругата на треньора си Симеон Щерев – Мария. За самия Щерев пък и дума не можело да става. Те все по-трудно намирали общ език, както в залата, така и извън нея.
Мистериозното гадже така било завъртяло главата на четирикратната световна шампионка в кат. до 72 кг, че тя преустановила контакт с всички приятели и постепенно се превърнала в коренно различен човек. Мълчала, бързала да си отиде след тренировки,
 
нехаела за
проблемите
 
и случващото се вътре в отбора.
„Тя не е на себе си. Само повтаря как не издържа на казармения режим и колко й е тежко в подготовката. В главата не й е Лондон, а други работи“, издава я съотборник от държавния тим.
Явно 27-годишната шампионка яко е захапала по мистериозното гадже, шушукат близки до обкръжението й. „Очакваше се това да се случи все някога. Тя израсна като под похлупак. Само в залата, само с момчета и мъжки приказки около себе си. Това й е първото по-сериозно влюбване“, издават я колеги в борбата.
Тази седмица е повратна за петкратната поредна шампионка на Европа. Ако тя се яви на лагера на националния отбор в Банско, значи е решила окончателно, че ще стисне зъби и ще се бори на олимпиадата. Срокът й поставил лично Симо Щерев, който разговарял с възпитаничката си на няколко пъти по телефона след завръщането от първенството на Стария континент в Белград. „Насила хубост не става. Тя знае, че не тренира, както трябва и че ще се изложи в Лондон ако не се стегне. Аз не искам да ставаме за срамотите. Или ще се бори за олимпийска титла, или по-добре да си хваща пътя“, коментира Щерев, който отгледа Станка като своя родна дъщеря и който преживява изключително тежко депресията й в момента.
Подозренията са, че
 
любовта на
Златева отново не
е съвсем споделена
 
В противен случай най-нормалното би било боркинята да е на крилете на новата си връзка и да влага двойно повече усилия в подготовката, а не да обвинява треньора си, че я прави на нищо в залата и че заради борбата тя проваля живота си.
„Какъв е тоя, искам да го видя и да му извия врата. Тя ще ми казва на мен кое е правилно и кое не, тя ще ме учи на живот“, беснеел Щерев по адрес на неизвестния любим на Златева. Треньорът скубел коси от безсилие тъй като знаел, че макар и само от инат състезателката му е способна да си навреди. Станка се скрила при майка си в сливенското село Крушаре и първоначално даже не отговаряла на обажданията му след европейското. Както „Шоу“ пръв написа в предишния си брой, там треньор и боркиня се скараха жестоко след отпадането й още в първия кръг на първенството. Щерев дори шамароса Станка в желанието си да я извади от транса, в който е изпаднала в последните няколко месеца. Вместо това провокира обратната реакция, тя се затвори още повече в себе си.
„Дойде ли на лагера в Банско, значи има надежда, че ще се оправят нещата. Не се ли появи обаче, закъснее ли ми, значи работата е ясна. Всичко вече е в нейните ръце“, категоричен е Щерев, който този път е решил да не прави никакъв компромис със Златева.
Преди се е случвало Станка да отлага с по няколко дни присъединяването си към лагерите извън София и той винаги я е оправдавал пред останалите момчета и момичета от националния тим. Напоследък обаче това ги настроило срещу нея и те
 
започнали да
надигат глас,
 
че само Златева се ползва със специални привилегии.
„На тепиха всички сме равни. Това не е вярно. Станка никога не е била с различен статут. Не съм я глезил. Даже напротив“, отрича като ужилен Щерев. Фактите обаче говорят друго. От половин година насам Златева не е отишла навреме на нито един подготвителен лагер, включително и преди световното първенство в Истанбул, на което тя отново стъпи на върха. Поведението й е меко казано скандално и неуважително спрямо другите борци.
„За каква се мисли? Все едно ние нямаме гаджета и семейства и на нас ни е много приятно да стоим постоянно далеч от тях и да блъскаме като идиоти. На всеки му е гадно, но това ни е професията“, нахока я здраво и един от медалистите ни на европейското в Белград, пожелал да запази името си в тайна, за да не бъди санкциониран от федерацията.
САШО СЕВЕРИНОВ/ШОУ