Галя Шатова зае пето място при жените в категория до 64 килограма на Eвропейското първенство по вдигане на тежести, което се провежда в "Арена София" в столицата.

Шатова записа 96 килограма в изхвърлянето и 115 килограма в изтласкването, като и в двете движения българката бе пета с двубой от 211 килограма. В първото тя направи три успешни опита - на 92, 94 и 96 килограма, докато във второто се справи с тежестта от 115 килограма, но направи два неуспешни опита на 119 килограмата, които щяха да й осигурят бронзов медал.

Шампионка с двубой от 220 килограма стана Хана Давидова. Украинката постигна 100 килограма в изхвърлянето и 120 килограма в изтласкването, като остана втора и в двете движения. Нейният сбор обаче се оказа с един килограма по-голям от този на сънародничката й Свитлана Самуляк.

Самуляк водеше след изхвърлянето със 101 килограма, но в изтласкването записа само 118, което пък бе трето постижение в движението.

Бронзовият медал в състезанието остана за полякинята Виктория Волк с двубой от 215 килограма. Волк бе едва шеста след изхвърлянето, в което вдигна 94 килограма, при това чак от третия опит, но в изтласкването бе най-добра сред всички участнички със 121 килограма.

Четвърта в крайното класиране остана туркинята Айсел Йозкан. Тя направи двубой от 214 килограма, с три повече от този на Галя Шатова. Утехата за Йозкан е, че взе "малък" бронзов медал в изхвърлянето с 98 килограма. В изтласкването тя остана четвърта със 116 килограма.

От 20:00 часа тази вечер е надпреварата до 73 килограма при мъжете, в която ще участва една от големите надежди на България за медал Божидар Андреев.