Комисията по етика на Международната федерация по шахмат (ФИДЕ) отстрани бившия световен шампион по шахмат Гари Каспаров за 2 години от всякаква дейност, свързана с ФИДЕ. Бившия генерален секретар на ФИДЕ Игнатиус Леонг също е отстранен.

"Каспаров и Леонг са лишени от възможността да заемат каквато и да е длъжност във ФИДЕ, в това число и във влизащите в нея национални федерации, континентални асоциации, а също така да вземат участие на заседанията на ФИДЕ в качеството на делегат, представител или член за две години", обяви ФИДЕ в комюнике.

Преди изборите за президент на ФИДЕ през 2014 година Гари Каспаров и Игнасиус Леонг са сключили сделка. Леонг е участвал в кампанията на Каспаров срещу 500 000 щатски долара.

Ако Леонг осигури на Каспаров 10 плюс 1 гласа от федерации от азиатския регион и руснакът стане президент на ФИДЕ, то Гари Каспаров е обещал на Лонг нов офис за ръководената от него федерация на Сингапур.

На конгреса на ФИДЕ в Тромсьо през 2014 година Кирсан Илюмжинов бе преизбран за президент на ФИДЕ, побеждавайки в изборите Гари Каспаров. Кирсан Илюмжинов е начело на световния шахмат от 1995 година.