Легендарният руски шахматист Анатолий Карпов бе приет президента на Република България Георги Първанов. Двамата се видяха за кратко поради натоварената програма на държавния глава. Карпов е в София по покана на мениджъра на Веселин Топалов – Силвио Данаилов. Днес в 15 часа последният световен шампион на СССР ще направи символичния първи ход на седмата партия от мача за световната титла между Топалов и Ананд. След това във Военния клуб Карпов, който е кандидат за президент на ФИДЕ, ще даде съвместна пресконференция с Данаилов.

„България е доказала способността си успешно да организира шахматни турнири. Интересът към мача Топалов – Ананд по света е огромен”, каза Карпов.
„Пристрастни сме към бъдещето на шахмата, защото сме една от най-успешните нации в този спорт. Българското общество и институции подкрепят кандидатурата на Силвио Данаилов за председател на Европейската федерация по шахмат. Уверени сме, че европейският шахмат може да спечели много с реализирането на кандидатура му”,  заяви от своя страна президентът Първанов.