Хамбург е готов отново да кандидатства за домакинство на Олимпийски игри, ако този път гражданите позволят това да се случи, пише ДПА. Плановете бяха обявени след подписване на меморандум между Германската олимпийска конфедерация (ДОСБ) и правителството.

Градът бе кандидат и за Олимпиадата през 2024 година, но организаторите бяха спрени с референдум и за домакин бе обявен Париж. Сходна бе съдбата и на Мюнхен, който пък искаше зимната през 2022 година. Тя бе организирана от Пекин.

"Ако Хамбург бъде избран за представител на германска кандидатура, гражданите отново ще определят съдбата й с референдум", заяви спортният министър на града Анди Гроте.

Според офиса на Гроте, референдумът за кандидатурата ще бъде организиран успоредно с парламентарните избори през месец октомври 2025 година. Домакин на Олимпиадата през 2032 ще бъде Бризбейн, което оставя възможности за Хамбург за 2036 годиа или 2040 година, или пък за предстоящи зимни Игри.

Организаторите на кандидатурата очакват някои от състезанията да бъдат провеждани в градове, различни от Хамбург, тъй като няма да бъдат строени нови съоръжения. Берлин, Лайпциг, Мюнхен и област Рур, където са Кьолн, Дюселдорф, Дортмунд, Есен и други, също са сред потенциалните кандидати.