Националният ансамбъл по художествена гимнастика спечели наградата за отбор на месец юни в традиционната анкета на Пресклуб България. Ина Ананиева бе определена за треньор №1. За нея са гласували 14 редакции, а Константин Папазов има 6 гласа. Грациите спечелиха златен медал на финала на пет чифта бухалки и бронзов на топки и ленти на Европейското първенство в Баку (Азербайджан).

Ансамбълът ще участва на турнири от Световната купа в София и в Казан (Русия) преди Световното първенство в Измир (Турция) в края на месец септември.

"За мен е изключителна чест да получа тази награда и благодаря на всички, които са гласували за нас. Надявам се да имаме много по-голям успех на Световното първенство, защото в Баку сами си изпуснахме медала в многобоя. Благодаря на българската федерация за отличните условия, които ни е осигурила за подготовка", каза Ананиева.

"Тази година сме участвали на четири Световни купи и имаме 8 медала, от които три златни. Надявам се в Турция да се представим по-добре и да гласувате за нас за отбор на годината. От 2003-а година насам не е имало златен медал за България от европейско първенство, така че това е голям успех. Радвам се, че тези момичетата ми се довериха, че мога да ги изведа до върха. Очакванията са да се прибираме с медали и затова отговорността е голяма", добави тя.

"Нямаше специалист, треньор и съдия, който да не дойде да ни поздрави и да ни каже, че сме най-добрият отбор на това Европейско първенство. Включително и Израел, които станаха трети в многобоя, дойдоха и ни казаха: "Съжаляваме, че сбъркахте, но вие сте по-добри от нас". Даже ни питаха защо не сме подали контестации за топки и ленти, защото момичетата също се справиха чудесно на финалите, но нямаше смисъл", каза още Ананиева.