Зимните олимпийски игри, които трябва да се проведат в Пекин (4-20 февруари), получиха поредния си международен удар. Глобалният съвет на имамите забрани на всички мюсюлмани да участват на Олимпиадата. Причината за това са системните нарушения на човешките права на общността на уйгурите – коренното мюсюлманско население на един от регионите в Китай.

Winbet - на един клик разстояниe! (18+)

„Подкрепяме угнетените уйгурски мюсюлмани. Ние сме единни с тях. Правителството на Китай продължава да нарушава основните права на мюсюлманите в страната, както и на изконните човешки права. С властта, дадена му от Свещената ислямска семинария „Наджаф“ и изтъкнатите мюфтии на ислямския свят, Глобалният съвет на имамите забранява участието на олимпийските игри. Това събитие ще обслужва интересите на деспотичен режим, отговорен за геноцида и етническите чистки сред уйгурите. Аплодираме решението на все повече организации за бойкотиране на Пекин 2022“, пише в официалното становище на съвета на имамите.

Както е известно, на 6 декември САЩ официално обяви, че официалните лица от страната ще бойкотират Зимните олимпийски игри заради нарушенията на човешките права в страната. Американският протест не е свързан само с уйгурите, но и заради ситуациите с Тибет и Хонконг. Към дипломатическия бойкот се присъединиха още Австралия, Канада и Япония. Великобритания най-вероятно също ще се присъедини.