ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Световният рекордьор на маратонската дистанция Келвин Киптум загина в катастрофа само на 24-годишна възраст. Фаталният инцидент се е случил в родната му Кения. При сблъсъка има още един починал – треньорът на бегача Жерве Хакизимана.

Катастрофата се е случила на пътя между градовете Елдорет и Каптаган, които се намират в Голямата рифова долина. Това е мястото, където тренират най-големите звезди в бяганията на дълги дистанции.

Според информациите от местните медии, Киптум е бил зад волана на лек автомобил. Той е загубил контрол над колата около 23:00 часа, излетял е от пътя и се е блъснал в дърво. След това превозното средство е паднало в канавката. В автомобила е пътувала и една жена – Шарън Косгей, която е със сериозни наранявания.

WINBET – завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

Келвин Киптум бързо влезе в историята на спорта с уникални резултати още в първите си състезания, тъй като е участвал само в три маратона. При дебюта си на световно ниво той завърши трети във Валенсия през декември 2022 г. Резултатът му от 2:01:53 часа е най-доброто време в историята, постигано от дебютант.

През 2023 г. първо триумфира в Лондон с време 2:01:25 часа, за да се стигне до маратона в Чикаго, където бяга със средна скорост от 21,24 км/ч и с темпо от 2:50 мин./км, а това му позволи да спечели със световния рекорд от 2:00:35 часа.

Киптум, който оставя след себе си вдовица и две деца, никога не е участвал на голямо лекоатлетическо състезание. Заради неговите резултати с огромно нетърпение се очакваше участието му на олимпийските игри в Париж през лятото.

Снимка: Getty Images/Guliver