Повече от 20 случая на припаднали от жегите в Пловдив гребци регистрираха за три състезателни дни медицинските екипи на световното първенство в неолимпийските дисциплини.

По време на официалната церемония по откриването на сцената на Античния театър се строполи знаменосецът на Испания. Двуметровият гребец от Беларус Александър Казубуски пък се свлече в ръцете на съотборниците си Станислав Шчарбаченя и Пьотр Пиатринич точно преди да засвири националният химн в тяхна чест след триумфа им в двойката с кърмчия лека категория при мъжете.

Съботните битки за медалите на канала в Пловдив бяха проследени от шестима наши олимпийски шампиони - гребкините Здравка Йорданова, Светла Оцетова, Стоянка Груйчева, Сийка Келбечева и Румяна Нейкова, и лекоатлета Христо Марков, от спортния министър Свилен Нейков и от шефа на световното гребане Денис Освалд. 13 държави спечелиха медали, а седем - титли, а България се отчете с две участия във финал "Б".

Български гребец все пак се класира за финала на скиф, но... за Азербайджан, пише "24 часа". Освен треньорката Юлияна Стоева указания преди старта на полуфиналната гонка на Йотов даваше и петият на скиф при мъжете от олимпиадата в Лондон Александър Александров. Двукратният световен шампион за юноши е акредитиран на шампионата в Пловдив като треньор в националния тим на Азербайджан.