Грандиозен допинг скандал гръмна преди Олимпиадата в Париж след разследване на "Ню Йорк Таймс" и "АРД".

Според двете медии 23-ма китайски плувци са били хванати с допинг преди Игрите в Токио през 2021 г., но въпреки това са допуснати за участие. В пробите им е открито веществото триметазидин, с което изгърмя и руската фигуристка Камила Валиева.

Според китайската антидопингова агенция следи от допинга били открити в кухнята на хотела, в който били настанени плувците.  Освен това количеството в пробите им било твърде малко, което означавало, че приемът е неволен.

WINBET – Ранно изплащане, Бонус Колонка и още много изненади в Спорт! (18+)

Световната антидопингова агенция (WADA) e била информирана, но реално не е предприела никакви действия след оправданието на китайците.

Антидопинговата агенция на САЩ (USADA) обвини WADA в прикриване на допингирани атлети и определи случилото се като "опустошителен удар в гърба на чистите спортисти и дълбоко предателство към всички, които спазват правилата".

Много от хванатите с допинг все още се състезават и ще бъдат част от Игрите в Париж това лято, като някои са сред претенцентите за медали. Това още повече заостри вниманието към допинг тестовете, които се правят в момента.