Нов сканадл се заформи с българските щанги. Предстедателят на БОК Стефка Костадинова е дала разрешение на Боянка Костова и Валентин Христов да вдигат за Азербайджан на олимпийските игри в Лондон догодина. От ръководството на местната федерация са пратили писмото на примата на световната лека атлетика до родната централа, с което ги уведомяват за действията й.
 
Разбирайки за случая, президентът на БФВТ Неделчо Колев моментално се намесил и спрял по-нататъшни процедури спрямо натурализирането на двамата, пише “Тема Спорт”. Така Костова и Христов остават без право да вдиган за Азербайджан. “Предлагаха ни 30 000 евро, за да ги пуснем сега на световното, но това са смешни пари. По-добре да не вземем нищо и да нямаме тях за конкуренция, отколкото да се продаваме за дребни стотинки и нашите да ни бият на Световното в Париж и на Олимпиадата в Лондон”, коментира Колев.
 
“Това няма как да се случи. Федерациите са самостоятелни и БОК няма такива правомощия. Когато става дума за състезатели, които са от национално значение, тогава освен разрешението на въпросната федерация трябва да се поиска и такова от министъра на спорта Свилен Нейков. Ние нямаме информация от федерацията по вдигане на тежести да са разрешавали на Боянка Костова и Валентин Христов да се състезават за Азербайджан. Съответно от наша страна такова разрешение не е подписвано”, обявиха от спортното министерство./БЛИЦ