Президентът на федерацията по художествена гимнастика даде интервю от Израел по повод трагедията с Цветелина Стоянова. Както е известно, гимнастичката направи опит за самоубийство във вторник, след като скочи от шестия етаж на блок 319 в столичния квартал "Надежда".

"Само тя и един Господ знае какво е било в главата на това дете, за да направи такова нещо. Това е, което мога да кажа. Цвети в последния месец, повече от месец и половина, още преди световната купа, започна да дава индикации, че не иска да тренира повече. Това е едно дете, което безкрайно много е обгрижвано, както всички в националния отбор. Никаква причина не е имала - видима и невидима. Има прекрасна баба, която непрекъснато се грижи за нея. Брат й, който я обича. Както и приятелят й Александър. Тя никога не е имала причина за каквото и да било да изпадне в състояние", коментира Илиана Раева пред БТВ.

"Спекулациите са много и наистина моля, надявам се и това, което написах във Фейсбук, за да се спре. Знам, че всички много обичат момичетата. Тук сме в страхотен шок. Цвети Стоянова категорично отказа да тренира, не искаше да пътува и за Световната купа в Испания. Всичко това стана след Световната купа в София, когато каза, че не иска повече да се състезава. Не даде версия защо не иска. Каза, че не може да спи добре. Направихме всичко, което е по силите ни. Направиха й пълни изследавния. Оказа се, че е абсолютно здрава, направихме изследвания във Варна. Никой не приемаше това нейно желание за сериозно. Тя поиска да разговаря с мен. Категорично каза и ме помоли, госпожо, не мога да се справя. Попитах я - страх ли те е, не всичко е спорт и гимнастика", каза още Раева.

"Една вечер дойде у и спа вкъщи. Почувства се добре, отиде и тренира. След което следобед е казала, че не иска да играе. Опитахме се да разберем каква е причината. Тя няма никаква причина. Нито с приятеля си, нито с момичетата. Шампионка е, печелила е. Момичетата направиха и невъзможното да я върнат в отбора, но тя не е искала отново. Тя няма причина, заради която да е разстроена. Тя не е било момиче, което да е имала проблеми. Да, била е по-чувствителна, притеснявала се е. Но не е единствената, и други са се притеснявали. Но това е било предстартово вълнение. По никакъв начин не ни е давала повод, че може да се случи подобно нещо", каза още Илиана Раева.

На въпрос за тежките тренировки, Раева добави: "Това са пълни абсурди. Тежки тренировки не е имало в такава степен, че децата да се затормозят. Аз по-скоро смятам, че спортът е единственото, което да я изкара от това решение да не иска да тренира. Казваше, че се чувства добре, когато е в залата."

За нас няма смисъл да питате, тук сме, за да се справим и да излезем от ситуацията. Имах много тежък разговор с момичетата повече от два часа. Те отказаха категорично да играят, но ги попитах: "Какво би искала Цвети в момента? Ако се откажете и седим пред Пирогов, ще й помогнем ли?" Те повярваха в това, което им казах. Това е огромно изпитание. Цвети преди да заминем за Израел се обади и ме пита: "Госпожо, нали ще ми простите?", отвърнах й: "Толкова много си дала. Не искам да чувстваш вина, че си се отказала."

"Единственият начин, по който можем от тук да й помогнем, е да покажем сила, вяра и борба, за да оцелее. Всяка секунда мислите ни са насочени с нашето Цвети. Искам да се спре с тези спекулации, че е била гонена. Това са толкова грозни и гнусни неща, които се говорят. Цвети няма никаква причина, нито от гимнастиката, нито от хората, с които живее, да се чувства по този начин. Това дете е обсипвано с любов. Разберете, че е много страшно. Децата са в ужасно състояние. Аз вярвам, че тя ще продължи да бъде част от нашия отбор. Когато Цвети ми каза, че не иска повече да се състезава, аз й казах: "Цвети за мен твоето здраве е най-важното, гимнастиката не е най-важното нещо в живота." Тя постоянно казваше, че изпитва страх и не може да спи. Но не казваше защо.

Агенция БЛИЦ стиска палци на Цвети да се пребори. Искаме отново да ни радва!

ВСИЧКО ЗА СЛУЧАЯ С ЦВЕТЕЛИНА СТОЯНОВА