Президентът на БФХГ Илиана Раева коментира представянето на индивидуалните гимнастички и ансамбъла след края на Световната купа в София. 

Тя изрази задоволството си и коментира, че представянето е повече от добро, като се има предвид реалната спортна форма.

"Щастлива съм, че успяхме от 8 възможни, да вземем 7 медала. Един сребърен. Поставяйки го до реалната спортна форма и индивидуално, и ансамбъл, едно повече от добро представяне. Много съм доволна от това, че и индивидуалното, и ансамбълът, успяха да се мобилизират за многобоя и да вземат златните медали. Днес отново видях една концентрация. Все още не издържат и трите дни да играят с максимална концентрация. Много ранен е периодът. Ясно видяхме къде са нашите недостатъци. Още вчера и онзи ден успяхме да анализираме с треньорите какво трябва да направим и какво да подобрим. При Боряна Калейн и Стиляна. Това ще ни помогне в работата ни и при другите гимнастички, особено при ансамбъла“, коментира тя.

"Съчетанието ни на ансамбъла, и двете, са изключително сложни. Поставени са така. Все още има разминаване с реалните възможности на момичетата. Просто трябва още малко време да влязат в състезателния период, да се усетят по-стабилни и спокойни на състезание, за да може да ги изиграят. Успяхме да концентрираме между първия и втория ден именно с тази трудност, която гоним. Новият компонент артистичност. Специалистите изключително отличават в България е артистичността. Може би всички сте го забелязали. Мисля, че сме тръгнали в много правилна посока. За мен е изключително важно да не залитаме в някой от трите компонента. Трябва и в трите да се гони максимума. Видя се на коя какво липсва и какво трябва да коригираме в ансамбъла. Страшно много работа ни предстои. Прекрасен резултат. Много ярко открояваща се България. В ансамбъла знаех, че ще се откроим. Очаквах от конкурентите малко повече. Нашите момичета много се отличаваха като съчетания, в сравнение с всички останали. Това не трябва да ни успокоява. Това беше сверяване на часовника за всички“, продължи Раева.  

"Очаквам тотална промяна в конкуренцията. Моментално трябва да вземем мерки и да работим на местата, където все още не сме добре. Това не е реалното състояние, в което се намират нашите гимнастички. Както казват вкъщи и стените помагат. Много бяха мобилизирани. Ансамбълът възкръсна от пепелта и взе златния медал. Калейн и Стилияна показаха игра, която наистина не сме все още в тази форма. Много приятно изненада съм от двете индивидуалистки. Изключително полезна проверка. Много повече се радвам за анализа, отколкото за златните медали. Всички откроихме композицията на Боряна с бухалки. От художествената гимнастика се иска да бъде спектакъл“, каза още президентът на БФХГ.