Президентът на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева коментира ситуацията около завръщането на Симона Пейчева в спорта и желанието й да е част от националния отбор.

“Симона ме покани на пресконференцията, на която обяви решението си за възобновяване на спортната кариера. Тогава й отказах с мотив, че когато има решение на Управителния съвет, ще изляза пред медиите и ще кажа какво мисля. Тя иска да се върне и аз нямам нищо против. Но тя тепърва трябва да се докаже – не само пред мен, но и пред всички хора”, обяви Раева.

Според нея решението на Пейчева далеч не гарантира сериозност в намерението й да е част от националния отбор за Опилмпиадата в Рио де Жанейро през 2014 година.

„Лятото Симона поиска да е треньор на национален отбор, преди конференцията искаше да е помощник на Ина Ананиева. С мен ги води тя тези разговори, а януари поиска да тренира художествена гимнастика. Независимо от изявленията, които чух, аз смятам, че Пейчева все още не е наясно какво точно иска!
 
Ако ни докаже на всички нас, че намеренията й са сериозни, няма да имам нищо против, но ще трябва да спазим регламента. Симона каза, че няма да участва на предстоящите контролни състезания. Ще участва на Държавните първенства, които й позволява новият регламент, и ако покаже една добра форма, ако реши УС, ще може да се включи в националния тим. Но ако след две години и хрумне пак да не играе, отново няма да може да се впише в схемата ни, защото ние започваме подготовка за четиригодишен олимпийски цикъл“, продължи още Раева.

Илиана бе категорична, че няма да прави компромис с Пейчева относно включването й в националния отбор.

“Има правила и аз, като председател на федерацията, няма да ги прескоча! Компромиси няма да има! Ако Симона докаже, че има сериозни намерения – нямам нищо против. България има нужда от силна гимнастика, от силни гимнастички. Но всички ще бъдат под един знаменател. Историята не познава триумфално завръщане на когото и да е било. Може нейното да стане такова. Но нека тренира една година, да докаже, да се бори на всички състезания. И догодина да участва от нулата, наравно с всички в квалификациите за националния тим. Това ще означава, че тя се е върнала“, отсече Раева.