Националният отбор по хандбал на Испания се класира за финал на европейското първенство за мъже за първи път от 2006 година насам и четвърти в историята си, след като победи с 33:29 (18:14) Хърватия в страхотен мач в Краков. Иберийците ще играят за златните медали срещу отбора на Германия, който надви с 34:33 (27:27) Норвегия, но този мач ще бъде разглеждан от организаторите след протест на скандинавците. Испанците вече победиха Германия в групите с 32:29, което ги прави основни фаворити в двубоя за титлата в неделя.

"Нямам думи! Вече осем години играя за националния отбор и това е моят първи финал, след като бяхме загубили предните си четири полуфинални мача. Щастлив съм и наистина не мога да кажа нищо повече", каза лявото крило на испанците Кристиян Угалде след мача.

На европейското първенство през 2014 година Хърватия загуби двубоя с Испания за третото място и сега пропусна да вземе реванш от съперника в Полша. Хърватите обаче със сигурност ще имат възможност да отмъстят за двете поредни поражения след още две години, когато ще бъдат домакини на европейските финали. Иван Слискович от Хърватия и Валеро Ривера и Антонио Гарсия от Испания завършиха мача с по шест гола. Ривера пък оглави еднолично класирането при реализаторите на шампионата със своите 47 попадения, докато германецът Тобияс Рахман има 43 преди финала.

"Германия и Норвегия са изненадите на турнира. Те имат страхотни защити, а и при германците играе Андреас Волф, който е може би най-добрият вратар на това първенство. Ние обаче ще играем на предела на нашите възможности и ще опираме да спечелим, защото това все пак е финал! Те са по-млади, а ние по-възрастни, но също така и по-опитни", каза испанецът Виран Морос.

Финалът на европейското първенство по хандбал в Полша е в неделя от 18:30 часа, а от 16:00 часа е двубоят за третото място.