ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

За първи път в историята човек беше осъден на затвор заради допинг. Докторът Ерик Лира стана първият, получил ефективна присъда в САЩ по закона „Родченков“, съобщи прокуратурата на южния район в Ню Йорк.

Лира ще прекара три месеца зад решетките заради снабдяване на спортисти със забранени препарати по време на олимпийските игри в Токио.

WINBET – завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

„Допингът не само пречи на честното състезание, но и подрива доверието към качествата на спортистите. Тази присъда дава ясен сигнал, че нарушението на антидопинговия закон „Родченков“ ще носи сериозни последствия за тези, които не го спазват“, пише в публикуваното заявление на съда.

Първоначално прокуратурата поиска 10 години затвор за тексаския лекар. Присъдата беше смекчена, след като Ерик Лира се призна за виновен по обвинението за снабдяване с допинг на нигерийската спринтьорка Блесинг Окагбаре и оказа пълно съдействие при разследването.

Законът, който носи името на химическия специалист на Световната антидопингова агенция (WADA) Григорий Родченков, беше подписан от американския президент Доналд Тръмп през декември 2020 г. Според текста на закона, САЩ има право да преследва всеки, който нарушава антидопинговите правила на състезания, в които участват американски спортисти.