България спечели исторически първи медал на европейското отборно първенство по снукър, което се състоя в румънската столица Букурещ.

Упоритата работа на Българската Снукър Федерация през годините и устрема на състезателите ни дадоха добър резултат. Станахме свидетели на исторически успехи на Европейското.

Голямото постижение реализираха отборът на жените в лицето на Жана Митова (18 г.) и Николета Николова (17). Младите ни момичета след доминиращо представяне в груповата фаза на турнира продължиха и с добрите мачове в директните елиминации. Така, след безапелационна победа над отбора на Германия с 4:0 фрейма представителките на България се окичиха с бронзовите медали от надпреварата, които са и първите отличия на сметката на страната в историята на снукъра.

Николета Николова и Жана Митова доказаха силата на духа, техническите си възможности и добрата работа в продължение на много време. Те ще бъдат овековечени в историята на българския снукър, като първи медалисти от голям форум.

Отборът при мъжете Братислав Кръстев (личния треньор на Николета и Жана) и Ивайло Пеков също предизвикаха добро впечатление пред европейския снукър. Мъжете ни реализираха страхотни мачове в групите, като победиха един от двата най-добри отбора на първенството Малта (в последствие Малта станаха европейски шампиони) като обърнаха резултата от 2:0 за да спечелят с 2:3 партии. Записаха победи и срещу отборите на Румъния и Германия. Това беше достатъчно, за да се класират на директните елиминации на първенството, където след супер-драматичен мач срещу Хърватия с 4:3 продължиха на 1/8-финалите, където обаче силите им бяха към края и отстъпиха срещу първия отбор на Полша.

По този начин равносметката за представянето на българите е следната:
33-то място на младежите - Ивайло Пеков, Георги Величков и Спасиан Спасов
9-то място за отбора ни при мъжете - Братислав Кръстев и Ивайло Пеков
3-то място за отбора ни при жените - Николета Николова и Жана Митова