Българинът Ивайло Габровски от КК "Несебър" спечели 61-ото издание на колоездачната Обиколка на България. Това е пета победа за Габровски в традиционната надпревара. 33-годишният Габровски стана победител в днешния последен девети етап от Пирдоп до Тетевен, след като измина разстоянието от 144 километра за 3:26.01 часа. Втори на 4.01 минути финишира Сергей Рудасков (Русия) от отбора на "Катюша", а трети се нареди друг руснак Тимофей Критсткий също от "Катюша" със същото време. Групата от петима колоездачи, в която бяха Рудасков, Критсткий, Габровски, Даниел Петров и носителя на жълтата фланелка Мартин Грашев, атакуваха и се откъснаха пред колоната по време на изкачването на височината Беклемето.

Петимата стигнаха с едно време на върха, но след това Габровски направи добро 25-километрово спускане въпреки силния дъжд. Той бързо успя да се откъсне пред групичката и до финала постоянно увеличаваше аванса си, за да финишира с повече от четири минути преднина.

С успеха Габровски оглави крайното индивидуално класиране. Той изоставаше на 1.58 минута зад водача Грашев, които успя да навакса в последния етап. Така Грашев завърши на второ място в генералното подреждане, а трети се нареди друг българин Светослав Чанлиев, който се състезава за турския тим "Коня"./БЛИЦ