Боряна Калейн отвя конкуренцията при девойките на международния турнир по художествена гимнастика за купа „Левски” и приз „Маргарита Рангелова”, който се проведе този уикенд в столичната зала „София”.

Освен че спечели многобоя и златните медали на всички финали на отделните уреди, състезателката на клуб „Левски – Триадица” получи и приза на Агенция БЛИЦ. Награда от БЛИЦ заслужи и нейната треньорка Марияна Памукова. Тази година Боряна Калейн взе бронзов медал на топка на европейското първенство в Баку.

Ето какво сподели за своята възпитаничка 32-годишната Марияна Памукова: „Боряна Калейн е само на 14 години, но изключително талантлива и изглежда като напълно завършена гимнастичка, защото работи много упорито. Тя попива забележките, които й се правят, и се старае да коригира грешките си. Работи много пред огледалото, за да е сигурна, че упражненията, които изпълнява, изглеждат добре. Боряна следи и какви съчетания играят състезателките от световния елит на художествената гимнастика и се учи от тях.

През миналата година Боряна получи тежка травма – счупи левия си глезен и претърпя две операции. Въпреки това момичето показа характер и успя да се възстанови, а тази година спечели и медал от европейското първенство в Азербайджан.

Тя ще започне да се състезава при жените през 2016 г., когато ще се проведат олимпийските игри в Рио. Олимпийските визи се печелят още през 2015 г., така че Боряна едва ли ще може да участва на олимпиадата. Но за големите състезания от 2017 г. ще успее да намери място в националния отбор. Голямата й амбиция е следващата олимпиада 2020 г.”

Треньорката Марияна Памукова прична, че се учи в професията от големите треньори на своето време. Тя обаче дължи основата в професията на легендарната Нешка Робева и на своята лична треньорка Валентина Ганева, която сега е президент на клуб „Левски – Триадица”.
Мара КАЛЧЕВА