ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Силвия Аздреева, която пренаписа историята на българския алпинизъм през 2022 година, ще направи опит да стане първата българка, стъпила на втория по височина връх в света К2 (8611 м). Новината потвърди прочутият Мингма Давид Шерпа, който сподели видео, на което се вижда как екипът му се подготвя за най-смъртоносния връх в света. 34-годишният непалец пет пъти е бил на К2, като успя и като част от зимната експедиция през 2021 година. Мингма е и най-младият, стъпил на 14-те осемхилядника в света, а освен това държи рекорда за най-бързо изкачване на Еверест и К2 (в рамките на 61 дни).

Силвия Аздреева със смразяващ разказ пред БЛИЦ TV: Преминавах през трупове!

Родената в Петрич красавица постави рекорд за най-кратко изкачване от българин на два последователни осемхилядника, като само за два дни се качи на Еверест (8848 метра - най-високия в света, на 15 май 2022 г.) и Лхотце (8516 метра - четвъртия по височина, 27 часа по-късно). Тя също се включи в компанията на Мингма и Нирмал Пурджа в Инстаграм. „Здравейте хубави хора навсякъде по света! Днес се придвижваме от Асколе към Джола, където ще наберем още 500 метра надморска височина“, обясни 37-годишната българка.

WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)

Асколе се намира на 3050 м и е последното селце в един от най-отдалечените райони на Каракорум (Пакистан), а след 7-часово пътуване с джипове се стига до лагера в Джола.

На К2 са се изкачвали само двама българи - Боян Петров (31 юли 2014 година, без шерпи и кислород) и Стефан Стефанов (25 юли 2019 година с допълнителен кислород и помощ от шерпи). В зимния опит през 2021 година участваше и Атанас Скатов, който намери смъртта си под върха. По склоновете му загина и Петър Унджиев – 18 юли 2010 година.

ВИДЕОТО НА МИНГМА ДАВИД ШЕРПА - ТУК!

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!