Силвия Аздреева, която пренаписа историята на българския алпинизъм през 2022 г., даде разтърсващо интервю пред БЛИЦ TV. 
 
Красавицата, родом от Петрич, постави рекорд за най-кратко изкачване от българин на два последователни осемхилядника, като само за два дни покори Еверест (8848 метра - най-високия в света, на 15 май 2022 г.) и Лхотце (8516 метра, 27 часа по-късно). Лхотце е четвъртият по височина връх в света.
Силвия е посланик на музея за ретро автомобили в петричкото село Капатово, който е собственост на бизнесмена Теодор Осиковски. Освен предприемач и инвеститор, г-н Осиковски е меценат и притежател на винарска изба "Златен Рожен", отличена многократно за качествената си продукция.

Честит Национален празник!

Публикувахте от Фондация „Заедно към върха“ / “Together to the summit” Foundation в Петък, 3 март 2023 г.
 
В началото на разговора Аздреева разказа за фондацията, която основа след големия подвиг - "Заедно към върха": "Тя е в подкрепа на спорта, най-вече при младите хора. Както и в подкрепа на жените и постигането на техните върхове в живота. Фондацията също е в подкрепа на опазването на околната среда, развитието на туризма в местните общности, както в случая - намираме се в Деня на отворените врати в село Капатово. За мен е изключително удоволствие. Един от проектите на Фондация "Заедно към върха", който вече е завършен, е създаването на документален филм за забележителностите, културно-историческите ценности на петричкия регион. Тук имаме много такива. Туризмът тук се развива целогодишно и искам да допринеса за привличането на още повече туристи, не само от България, а и от цял свят. По време на снимките на филма вложих всичко от себе си, защото искам да представя моя регион в най-добрата светлина".
 
 
 
 
"Музеят за ретро автомобили в село Капатово, в който се намираме в момента, е много интересен. Когато дойдохме да снимаме кадрите за филма, бях изключително приятно изненадана. Много съм благодарна на семейство Осиковски. Те приеха идеята ми за филма и ме подкрепиха" (на третата минута от видеото)
 
Силвия е и мотивационен лектор, тя вдъхновява хората и им помага за постигането на успехи (4:50 минута) 
 
Как се запалва по алпинизма? (6:23 минута)
 
"Големият успех ми коства много. Подготовките ми не бяха само скално и ледено катерене. Месеци наред имах силови тренировки - шест дни в седмицата по два пъти на ден. Няколко месеца преди Еверест изкачих един почти седемхиляден връх, който е един от най-техничните на планетата - връх Ама Даблам (също в Хималаите). Направих много добра подготовка за Еверест". (6:47 минута)
 
"Мога да издържам на голяма надморска височина. А много хора не издържат. Самият им престой на голяма надморска височина е убийствено за тях и се принуждават да се връщат" (7:50 минута)
 
"Кислородът е много разреден там. Дори съм виждала хора, които на 4500 метра изпадат в такива състояния и се налага хеликоптер да ги прибира обратно. Височинната болест не прощава на никого, но слава Богу аз издържам. Генът ми е такъв явно". (8:12 минута)
 
За драматичните гледки по пътя към Еверест - "За съжаление загинаха четирима човека от моята експедиция. Преминавала съм през трупове, което няма как да не ти повлияе". (9:00 минута)
 
Кой е бил най-критичният момент в Хималаите и мислила ли е за отказване? (9:20 минута) 
 
"На толкова голяма надморска височина - 8000 метра, не можеш да се храниш, нямаш апетит. Неслучайно се нарича "Мъртва зона", "Зона на смъртта". Всичко там иска да те убие. Човекът няма работа там. В момента, в който слезеш от осемхилядник, трябва по най-бързия начин да се върнеш на възможно най-ниска надморска височина, защото органите ти започват да отказват. Човешкият организъм не е пригоден да живее на такава височина. Започваш да умираш! Рискувах, защото след като качих Еверест трябваше да сляза, но тръгнах към съседния осемхилядник Лхотце. Това удължи с още едно денонощия престоя ми там, което е изключително рисковано". (10:40 минута)
 
Какво й е дало сила в този критичен момент? "Може би е някакъв петрички инат", сподели с усмивка Силвия. (11:50 минута)
 
"При щурма на Еверест и Лхотце изобщо не се храних. Тялото ми отказваше да приема храна. Бях свалила 7 килограма. Не мога да си обясня как тялото ми издържа без да се храня няколко дни. Само пиех вода - разтопен лед. Няма как да не се хидратираш, защото загиваш много бързо. Реално няколко дни живеех само на желирани бонбони, само тях понасях. От храната ми се гадеше, тялото ти там спира да работи, организмът бавно умира". (12:30 минута)
 
Какви са целите й и би ли щурмувала отново Еверест? (13:40 минута)
 
Аздреева дълго време е убеждавала световноизвестния непалски алпинист Нирмал Пурджа да я включи в експедицията си. (14:30 минута)
 
"Да, имам проблеми с близките ми заради това, което правя. Аз самата осъзнавам какво им причинявам. Но от една страна съм спокойна с хората, с които тръгвам на експедицията. Нирмал Пурджа не е който и да е, той е много стабилен човек, на когото мога да разчитам. Въпреки че реално аз съм тази, която трябва да изкачи върха, зависи само от мен". (15:50 часа)
 
"Няма как да не се страхувам за живота си. Няма човек, който да тръгне към осемхилядник, и да няма в ума си мисъл дали въобще ще се върне." (16:35 минута)
 
Чувства ли се герой? (17:55 минута)

ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ
 
Оператор: КАЛОЯН ГЕНЧЕВ