Създателят и главен организатор на Рали "Твърдица" Георги Гвоздейков алармира за редица нарушения и нередности, съпътстващи 16-ото издание на надреварата. Тя е планирана за 17 и 18 юли, но какво се случва... Странно Гвоздейков и целият екип, организирал перфектно ралито години наред, наскоро е бил отстранен, като тежката задача е била поверена на Автомобилен спортен клуб "Скорпион".

Оказва се обаче, че има огромен риск и заплаха за безопасното провеждане на ралито. Това разкри Георги Гвоздейков, който изпрати писма до спортния министър Красен Кралев и Камен Михайлов - председател на Автомобилна федерация на България, за да ги запознае с фактите, които са стряскащи. 

Гвоздейков сигнализира Кралев за редица нарушения около организацията на ралито, като призовава за извършването на незабавна проверка на родната федерация. Освен това той се обърна официално и към кмета на Община Твърдица Атанас Атанасов, който е председател на организационния комитет и основен двигател на работата по подготовката за състезанието:

"Уважаеми г-н Атанасов, днес е ден шести от месец юли, а до старта на любимото ни рали в Твърдица остават само още някакви си 9-10 дни. Вие сте председател на организационния комитет и основен двигател на работата по подготовката за състезанието. Резултатът от тези Ваши действия е повече от налице. Затова пък Вие си избрахте организатори с големи традиции във въвеждането на хаос, дори и проваляне на рали, които видимо полагат усилия в екип с Вас да съсипят и шестнадесетото издание на рали Твърдица-Елена 2020, 17-18 юли.

Най-късно до 16 юни по регламент трябваше да бъдат депозирани в Автомобилна федерация на България, всички документи, съгласно чл. 43 от Наредба за организиране и провеждане на състезания за 2020, влязла в сила на 1 януари, а именно:

За състезания, включени в спортния календар на АФБ за 2020 г. и организирани от лицензирани АСК се издава виза за провеждане на състезанието само след депозиране на допълнителен правилник, план за сигурност, разрешение от местните власти не по-късно от 30 дни преди датата на състезанието. Застраховка на мероприятието за щети към трети лица е задължение на Организатора. Тя трябва да се сключи и представи в АФБ заедно със списъка на заявените участници и документ за извършено пълно плащане на премията по застрахователната полица не по-късно от три дни преди провеждане на проявата.

До днес включително от гореописаните документи, на са депозирани за одобрение - план за сигурност и разрешение от местните власти, което означава, че е нарушена наредбата и националната спортна власт не може и няма право да издаде разрешение за провеждане на състезанието.

Всичко това г-н Атанасов е свързано с безопасността и сигурността на състезатели и зрители, но вие както и цялата ви работа сте над нещата! ТОВА ПРЕДСТАВЛЯВА ОГРОМЕН РИСК И ЗАПЛАХА ЗА БЕЗОПАСНОТО ПРОВЕЖДАНЕ НА РАЛИТО!!!".

СИГНАЛЪТ ДО СПОРТНИЯ МИНИСТЪР КРАСЕН КРАЛЕВ: