Председателят на федерацията по стрелба Камен Шишманов коментира обвиненията за финансови злоупотреби, както и проверката на инспектората на министерството на спорта. Според шефа няма никакви неточности и всичко във федерацията е напълно изрядно.

“Нагледахме се, наслушахме се на твърдения, които хвърлят тъмни сенки срещу федерацията. Никъде не се твърди, че има извършени злоупотреби. Това е важно и трябва да се знае. В писмото от министерството са направени 26 препоръки, имаме даден срок до 12 март да предоставим документи, с които да докажем всичко това, което се иска от нас. За прословутите наеми съм длъжен да заявя следното. Получихме стрелбищен комплекс Панчарево, състоянието му е лошо. Наистина може да преведем сградата в друг вид. Първоначалният план беше около 200 хиляди лева за ремонт, но сумата скочи четири пъти и половина, малко над 900 хиляди лева. Нямаме на този етап тези средства, затова сключихме договор с ЦСКА. Освен с тях имаме контракти с още три бази – в Стара Загора, Пловдив и в Търговище. За тази година наемите са 104 хиляди лева. Веднъж през 2009 година наемите са приети за целесъобразни, а сега не са, това е двоен стандарт. По същия начин и сега сключихме договори с тези бази, тъй като се нуждаем от тях. Изключително скъпа е поддръжката им, трябват пари за скъпоструващи боеприпаси и т.н. Няма нищо безвъзмездно, както се говори. Тези бази се експлоатират, плаща се ток, вода и т.н. Ние обаче като федерация не сме дали един лев, плащат клубовете”, заяви Шишманов.

Шефът на стрелбата коментира и дарените пари от клубове, които предизвикаха проблем и се твърди, че са източени от федерацията: “Тези средства, които са дарени, са влезли в сметките на федерацията и инспекторатът ги е видял. Ние сме дали едни пари на клубовете и с тях те си правят ремонти или ги използват за каквото намерят за добре. Те даряват едни суми на федерацията, която да ги използва целесъобразно. Това обаче не са парите, които сме им дали за наеми. Дарението на ЦСКА например е 20 хиляди лева, друга е сумата, която клубът е получил от нас. Аз ви казах за какво сме ги използвали тези дарени 140 хиляди лева. С тях покрихме европейското първенство плюс календара януари и февруари. Други години сме разчитали на авансово плащане от страна на министерството. Сега такова нямаме”, уточни Шишманов.

“Неоснователните са обвиненията за прехвърляне на средства от перо в перо. Следвали сме практиката на министерството на спорта, това го правят всички федерации. През септември се прави рекапитулация колко пари са икономисани от едно перо. Нашата политика е да пратим повече състезатели на световните купи, за да спечелят квоти. Но миналата година няма как да предвидим колко ще ни струва това за тази година. Всички заявки от треньорите към нас са изпълнени и всички фактури са платени. Няма как да платим за нещо, което не е свършено. Твърденията, че имаме висящи плащания, не са верни, нямаме такива за 2011 година. Имахме резерви и благодарение на тях мъже и жени отиват на европейско първенство във Финландия. Защото нямаме един лев субсидия. За Европейското купихме билети за 20 хиляди лева от фалиралата унгарска авиокомпания. След това увиснахме и останахме без билети. Новите отиваха на цена 30 хиляди лева. Ние имаме около 13 хиляди лева, които платихме на мъже и жени. На заседание на УС взехме решение юношеските гарнитури да отпаднат, тъй като нямаме средства”, коментира още председателят на федерацията.

“Няма как да финансираме цялата 2012 година – Олимпиада, световни купи и т.н. До март може да се справим със скърцане на зъби. След това ако нямаме финансиране, ще се чудим какво да правим. Ние не обвиняваме никого, показваме документи и търсим отговори. Ако не, продължаваме колкото имаме сили”, завърши Шишманов./БЛИЦ