Председателят на федерацията по стрелба Камен Шишманов коментира скандалното изключване на клуба на Мария Гроздева. Това стана след решение на Управителния съвет в петък. На пресконференцията днес освен Шишманов присъства вицепрезидентът Нонка Матова и генералният секретар Георги Матеев. Шефът Шишманов опита да обясни, че спазва документи и закона и отпадането на клуба на Мария Гроздева е автоматично и тя самата е виновна за случилото се.

“От кого и какво да ме е срам. Не ме е страх. Ще ви обясня целия случай. Отпадането на членство на федерацията става автоматично. При неплащане на членски внос повече от 5 месеца или ако не участва всяка годна на държавно първенство. Този клуб (б.р. – на Мария Гроздева) е приет и вече две години не участва. Не казвам Мария да участва, но да има едно-две деца. Искаме този клуб да прави школи, да развива някаква дейност. Всички клубове трябва да участват на държавни първенства, след като държавата дава пари. Преди една година отпаднаха Елхово, Нова Загора, Локомотив Русе, Каварна, Одесос Варна и други. Те си самоотпадат, тъй като самите те не участват на държавните първенства. За да се приеме един клуб за член на федерацията, той е приел този устав. За да избегнем двоен стандарт и да не създаваме такъв, преглеждайки документите клубът “Софарма” няма участие в държавното първенство. Което означава, че на минутата отпада от федерацията. Този клуб трябва да има и други състезатели, треньори, да кипи някакъв живот. Не спорим, че Мария Гроздева като елитен състезател има право да избере къде да участва. Мария Гроздева е добре дошла, ще се радваме на медалите й, чест е да я имаме”, заяви Шишманов.

Въпреки твърденията че двукратната олимпийска шампионка участва на международни състезания, печели медали и квоти и няма как да стреля на държавното първенство, от федерацията продължиха да цитират правилници и нормативни документи. По време на въпросното държавно първенство в Пловдив, на което не е участвала, Мария Гроздева е стреляла в немската Бундеслига.

“Някои хора казаха, че заседанието на Управителния съвет е било манипулативно и незаконно. Ето ги трите пълномощни от останалите трима членове - Георги Цветанов, Наско Рафаелов и Банко Банков. Ще ви кажа и друго. Мария Гроздева беше останала без клуб, беше висяща в пространството. Федерацията я прие при себе си като индивидуален състезател. Питайте Мария защо не участва на държавни първенства. Ето, госпожа Матова помага, прави школата на Тракия (Пловдив), търси таланти. Чакаме 2 години някой да дойде да стреля в този клуб на Мария, дете или дори ветеран, но няма никой. Не може да бъдем правова държава, а да привилегироваме дадени клубове. Има един срок да се реорганизира работата в клуба, после пак може да кандидатства и да бъде приет във федерацията”, обясниха още Шишманов и Нонка Матова./БЛИЦ