Вицешампионът Канада победи Русия с 5:4 след продължение в големия сблъсък на четвъртфиналите и се класира на полуфиналите на световното първенство по хокей на лед в Дания.

Канадците поведоха с попадения на Колтън Парайко след пет минути игра през първата част и Райън Нюджънт-Хопкинс в 12-ата минута на втората третина, но руснаците изравниха чрез Иля Михеев само 62 секунди след втория гол за съперника и Александър Барабанов пет минути по-късно. До края на редовното време „кленовите листа” вземаха аванс още два пъти чрез Кайл Търис (48) и Пиер-Люк Дюбоа (53), но олимпийските шампиони изравняваха с голове на Сергей Андронов (49) и Артьом Анисимов (55).

Райъл О'Райли вкара победния гол за „кленовите листа” в продължението след 4:57 минути игра, а следващият им съперник ще е победителят от сблъсъка между Финландия и Швейцария.

Русия остава без медал за първи път от 2013 година насам, след като през 2014 година бе шампион, впоследствие на два пъти печелеше бронзовите отличия и в последните две издания на шампионата на планетата стигаше до финала и си тръгваше със сребърни медали.

САЩ също се класира за полуфиналите, след като победи Чехия с 3:2. Патрик Кейн (11, 47) и Кам Аткинсън (13) бяха точни за американците, а за европейците вкараха Михал Репик (25) и Мартин Некас (31). Следващият съперник на САЩ ще бъде победителят от двубоя между Швеция и Латвия.