Старши-треньорът на националния отбор по свободна борба Симеон Щерев е бесен. По-малко от месец преди олимпийската квалификация, която е последен шанс на България да спечели още квоти за Лондон, в състава му всичко е с краката нагоре. Бат’Симо крачи нервно на лагера в Банско и се надява, че решението, което е взел, е правилно. Ако обаче случайно е сбъркал, никой няма да му го прости. Защото следващата олимпиада е чак след четири години...
 
Голяма драма крият борците в свободния стил и никой не се наема да проговори публично за случващото се в тима. Всеки отбягва като дявол от тамян темата и разчита, че бурята ще отмине.
 
Отговорността е
на Симеон Щерев,
 
който извади еднолично от отбора един от най-добрите състезатели и потенциален медалист от игрите в Лондон – Кирил Терзиев. Титулярят в категория до 74 кг е отстранен от лагерите на националния вече трети месец. Отсъствието му се обяснява в публичното пространство с всевъзможни измислени причини, само не и с истинската. Тигърът на печата обаче я надуши...
Бронзовият медалист от Олимпиадата в Пекин се подготвя самостоятелно и чака опрощение от Симо Щерев, тъй като изкарал кратък флирт със... Станка Златева. Най-силната жена в световната борба в последните години е със статут почти на дъщеря във фамилията на треньора Щерев. И когато Симеон научил какво всъщност се е случило между нея и Кирчо, му идело да си заблъска главата в стената.
За забежката първа пропяла Станка. Тя се увлякла по съотборника си, който пръв хукнал да я утешава заради постоянната депресия, която я преследвала напоследък. Кирчо решил да и удари едно приятелско рамо, но от приказки двамата минали към действие. Сборичкали се набързо, ама не на тепиха, а в кревата. Златева, която вече изяде няколко шамара от Щерев, не се сдържала и изплюла камъчето. Сторила го, след като клюката се развилняла като ураган из спортните ни среди. Със сълзи на очи Станчето си отворила душата пред треньора си.
“Бат’Симо ние само таковата... Нищо повече. С Кирчо ще си останем само приятели...”, взела да се оправдава Златева.
Наставникът обезумял и привикал на разпит самия Терзиев. Той взел да мънка – нито отрекъл, нито потвърдил казаното от Златева.
„Ние само опитахме. И толкоз.
 
Аз не исках тя
да остава сама,
 
защото й е трудно”, взел да нарежда Кирчо.
„Опитали? Ей, сега ще видиш ти какво е да си сам. Отсега нататък непрекъснато ще си сам. Ще видиш ти какво е да си наистина сам!“, крещял треньорът на националния отбор и размахвал пръст пред притеснения борец.
Случката се разиграла в началото на Нова година. Терзиев веднага напуснал лагера в Банско и бил уведомен, че за него няма връщане назад поне до европейското първенство в Белград. Кирчо участва на шампионата в сръбската столица, където остана без медал и откровено разочарова с представянето си. Нито по време на пътуването до Белград в автобуса, нито на първенството или след това, Симо Щерев е разговарял с него. Разминавал го с мълчание, не сядал в неговия ъгъл, дори когато той излизал на тепиха, за да се бори. Бил непреклонен, че подобна изцепка в състава е непростим грях, защото постоянно набивал в главите на своите момчета и момичета, че нямат право на интимни отношения помежду си. Гневът на старши-треньора нараснал след трагичното отпадане на Станка Златева още на старта на европейското. За слабата й форма и липсата на мотивация Щерев обвинявал петричанина Кирчо.
Бат’Симо никога не е одобрявал Терзиев. Намирал го е за разюзден и за своенравен. За спортист, който си пада повече по живота и забавленията, отколкото по режима и лишенията. Именно поради тази причина не искал той да има вземане-даване със Станка. Набедил отдавна Кирчо за плейбоя на държавния ни тим. Златева пък е пълната противоположност. Сериозна, притеснителна в обществото, готова на саможертви,
 
спазваща
железен
режим
 
в името на успеха. След като едва се надигнала от своята нещастна любов спрямо друг свой колега – Радослав Великов, флиртът с Терзиев дошъл в повече на старши-треньора.
Вече четвърти месец Симеон Щерев държи Кирил Терзиев далеч от Станка Златева и от националния отбор. Не иска да му прости, въпреки че няколко пъти борецът пробвал да стопят ледовете. Щерев обаче проявявал магарешки инат и упорито отказвал. Не му вдигал телефона, не му връщал обажданията и контактувал с него само с препредаване на реплики през трети човек.
Кирчо се принудил да тренира в Тетевен, докато възпитаниците на Щерев се потят на Банско. Терзиев ще види съотборниците си от държавния тим едва на олимпийската квалификация, която започва на 20 април в „Арена Армеец“. Турнирът може да му осигури виза за Лондон, а той бил готов да изяде тепиха, но да докаже пред наставника, че не е прав. И че трябва да го върне в състава и да приеме ръката му за помирение.
Още по-зле се чувствала самата Станка Златева. Тя изпитвала вина, че заради нея Кирчо е изваден от националния отбор. И вместо да се подготвя на спокойствие за олимпиадата и да има равен старт с останалите борци, се преселил като отшелник в тетевенския Балкан. Лесно ранимата душа на шампионката била зейнала като люта рана.
„Вината е моя, не негова, а то какво излезе“, укорявала се олимпийската вицешампионка от Пекин.
Златева първа намерила кураж да продължи напред след флирта с Терзиев и дори излизала с друго момче, което криела от Симо Щерев. Столичани обаче на няколко пъти засекли синеоката гордост на село Крушаре на кафе в столичен мол в симпатична мъжка компания.
След фиаското на европейското в Белград, Станчето се била мобилизирала и дала дума пред бат’Симо, че ще изкара олимпийските игри с максимални усилия, за да спечели златния медал. „Той ще се радва много повече от мен, ако стана шампионка“, споделя пред свои приятели Златева, която от средата на март не е мърдала от лагера на тима в Банско.
Там са всички „войници“ на Щерев, без двама. Освен Кирил Терзиев, в Тетевен тренира отделно и Серафим Бързаков. 36-годишният ветеран се опитва да се върне в националния отбор след четиригодишно отсъствие. В дъното на възобновената кариера на олимпийския вицешампион от Сидни
 
стои жестока
човешка драма:
 
трагичната гибел на дъщеричката му Маги. Детенцето почина от сепсис през лятото на 2010 г., но приживе обожаваше да гледа татко си как се бори. В нейна памет Финката реши да се пробва отново с мечтата да стигне до игрите в Лондон. Това обаче е малко вероятно да се осъществи. Причините са две – субективна и обективна. Субективната е, че покрай изключително близкото приятелство между Бързаков и Терзиев, първият не е долюбван от старши-треньора. Щерев дори остави Терзиев да сяда в ъгъла на Финката по време на схватките му от турнира „Дан Колов“ в зала „Универсиада“ в средата на февруари. Там Финката почти спечели титлата, но във финала се отказа секунди преди гонга заради контузия в лакътя. Отсъствието на Симо Щерев от тепиха, докато Бързаков се бори, направи лошо впечатление на зрителите. Никой не смее да се обади по темата, тъй като към момента, наставникът на свободняците е получил пълен картбланш от президента на българската федерация Валентин Йорданов. Щерев може да коли и беси и ако нещо ще се променя, то ще е след Лондон. И то само ако той не се върне от Острова поне с един олимпийски шампион. Такава била директивата, издадена пред членовете на Управителния съвет на централата от седемкратния световен първенец Вальо Йорданов. И така – Финката и любовчията Терзиев били принудени от обстоятелствата да си бъдат спаринг един за друг в Тетевен. Намерили си и треньор – бившият наставник на националите Александър Нанев, който обичал и двамата и приел да им помогне да бъдат в добра форма.
Обективната причина Симеон Щерев да не подкрепи емоционално един от най-титулуваните борци в свободния стил на последното десетилетие е, че в неговата категория до 66 кг титулярното място принадлежи на Леонид Базан. Той е роден в Одеса, Украйна, но от четири години има български паспорт. Щерев е негов личен треньор и главен виновник за успехите му. На последните две европейски първенства Базан е сребърен медалист, а освен това извоюва и квота при 66-килограмовите за Лондон. Въпреки че тя не е поименна, Щерев настоява на Игрите в британската столица да се бори именно Базан, а не
 
преборване
между него
и Бързаков
 
да определи кой от тях да отиде на олимпиадата.
За преборването мълчат и от федерацията, макар че месец преди всяко отговорно състезание то е задължителен край на подготовката на двата отбора – класическа и свободна борба. В случая с Бързаков и Базан ще се направи изключение и ще се вземе под внимание единствено думата на селекционера, а той е пристрастен спрямо натурализирания украинец.
Лошо впечатление напоследък прави иронията, с която Симо Щерев се изказва по адрес не само на Серафим Бързаков, но и на другия засилил се към завръщане в активния спорт – Армен Назарян.
„То много хубаво е човек да се бори. И аз много обичам да се боря и на драго сърце бих се върнал, ама съм на петдесет и по-млад няма да ставам“, заяви публично на последната пресконференция преди лагера в Банско любимецът на Вальо Йорданов - бат’Симо.
При Щерев дисциплината винаги е била приоритет. Като агънца го следват по петите и не смеят да надигнат глас други трима национали – Радослав Великов в категория до 55 кг, Анатолий Гуйдя до 60 кг и Михаил Ганев до 84 кг.
Гуйдя и Ганев също още нямат квоти за Лондон и ще ги атакуват на квалификацията в София. Заедно със Станка Златева обаче четиримата са страхотно лоби на своя треньор и за смяната му и дума не може да става. Дори ако играта с Терзиев и Бързаков загрубее повече, отколкото е сега.
САШО СЕРАФИМОВ/ШОУ