Все още няма официална дата за отварянето на фитнес залите у нас. В някои страни това ще се случи следващата седмица при условие, че се спазват строгите социални дистанционни и хигиенни изисквания. 

"Част от фитнес залите ни най-вероятно няма да успеят да отворят поради неспособност да се справят с високите наеми и забавянето на помощните мерки към фитнес сектора". Това прогнозира пред БЛИЦ СПОРТ Мартин Гаджев, собственик на фитнес център FIT CITY, помещаващ се в Националния стадион "Васил Левски".

Трикратният национален шампион по кикбокс на България посочи, че фитнес центровете, залите за групови занимания, както и басейните в Швейцария ще отворят отново на 11 май.

И у нас се очаква скоро да бъде разрешено да се провеждат развлекателни спортове и тренировки за професионални/елитни спортисти. За целта обаче е необходимо да се спазва строг набор от мерки за социално дистанциране. Мерки, с които всички трябва да се съобразяват, за да може отново да работят спортните обекти. Те представляват концепция от стандарти, които създават безопасна тренировъчна среда за посетителите на залите. Засега такива мерки са предложени само от Мартин Гаджев, който заедно със световноизвестни лектори от Англия, Гърция и Израел, разработват план за отварянето на фитнес залите в страната ни. Проектът е подкрепен от фитнес инструктори и собственици на зали, но за момента остава в сянка.

Можете да се запознаете с него - ТУК! (кликнете върху "Научи повече")

"Инструкциите за общи и специални хигиенни мерки за експлоатацията на фитнес залата се показват на клиентите на входа, като се повтарят от фитнес инструкторите на клиентите на клуба преди тренировъчните занимания на закрито или на открито. Също така тези инструкции да могат да бъдат намерени на уебсайта на спортните обекти", обяснява Гаджев в плана, който разработи.

В него е посочено, че трябва да има осигурено безопасно разстояние (1,5 метра) между хората. Ако е необходимо, спортните зали да работят с ограничаване на броя на посетителите, участниците, циркулацията или използването на ограничено оборудване спрямо социалната дистанция (1,5 м). В съблекалните всеки втори душ да не се използва, а всяко второ шкафче да бъде затворено.

Все повече държави разхлабват мерките по време на битката с COVID-19. Oт няколко дни фитнес центровете в Сърбия и Словения отново приемат желаещите да тренират (в Чехия пък отварят от следващата седмица), като се спазват редовните мерки за социално дистанциране, включително без ръкостискане, разстояние между участниците, редовно миене на ръцете и кашляне в лакътя. Изискванията могат да се спазват и в България и трениращите много скоро отново да бъдат допускани в залите.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ