Треньорът е изключително важна част от спорта. Той е човекът до състезателя или отбора. Но треньорът има и друга задача - да предава опита си на следващия, който да го наследи. Когато даден треньор постигне и това, може да се счита за успешен и да бъде удовлетворен. Има специалисти, които не са създали нито един треньор до себе си, който да продължи занаята им. Има обаче и такива, които дават хляб в ръцете на следващото поколение.

В българската художествена гимнастика от години е така - младите се учат от по-опитните. И те продължават пътя им. През изминалите два дни в Бургас се проведе ежегодният турнир "Жулиета Шишманова". На него присъства най-успешната ни треньорка в най-новата история на художествената гимнастика Ина Ананиева. Специалистката изведе ансамбъла до абсолютна световна титла през 2014 година в Измир и до бронзов медал на Олимпиадата в Рио де Жанейро. Бе избрана два пъти за треньор №1 на България.

Ина остави ансамбъла в ръцете на амбициозната и вече доста успешна Весела Димитрова. Двете бяха заедно в Бургас, а до тях седеше Михаела Маевска. Капитанът на "златните момичета" и настоящ помощник треньор в ансамбъла. И вероятно бъдещ наставник на тима. Покрай тях бяха още две от "златните момичета" - Любомира Казанова и Катрин Велкова, които вече жънат успехи в треньорската професия.

Приемственост...
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ