Новата година започна с нови скандали в българската тежка атлетика. Слуховете, които витаеха още преди Коледа, че парите, които платила федерацията на Азербайджан за трансфера на Величко Чолаков и Иван Стоицов ги няма, се оказаха истина. Средствата, преведени за двамата, мистериозно липсват и никой не се наема да коментира случая. Знае се единствено, че азерите са изпълнили своята част от уговорката – да се издължат на България със сумата от 400 000 евро. Това е цената, която открива пътя на именитите ни щангисти към участие на олимпийските игри в Лондон тази есен. Чолаков и Стоицов
 
забягнаха в
Азербайджан
 
преди година и половина и приеха предложението на местните да вдигат под техен флаг на турнира в британската столица. Условието бе родната централа да им постави такава трансферна сума, която да е по силите и на колегите им от Баку. След като през октомври стана ясно, че азерите са предоставили 400 000 евро по банков път на БФВТ за услугите на други двама нашенци – младите таланти Боянка Костова и Валентин Христов, у нас зачакаха парите и за Величко Чолаков и Иван Стоицов. Постигнато бе съгласие парите за техните състезателни права да бъдат същите. Все пак двамата не са участвали в официално състезание от лятото на 2008 година, когато бяха уличени в употреба на допинг и наказани за срок от 4 години барабар с целия ни национален отбор. Резилът тогава бе нечуван, защото България дори не бе допусната до олимпийския подиум в Пекин и на практика поголовната санкция сложи край на родната тежка атлетика.

От Азербайджан обаче не се притесняват за формата на Стоицов и Чолаков. Двамата са фаворити са спечелването на олимпийските титли в две от най-атрактивните категории в мъжката надпревара – над 105 кг на Величко и до 77 кг на Иван. Без да подозират какво ще последва, азерите превеждат последната част от борча си към българската страна още през ноември и считат историята за приключена. Спокойствие им дава зелената светлина, която получават на запитване дали Чолаков и Стоицов имат право да се появяват в Лондон 2012 като част от тима на Азербайджан. Отговорът от БОК е положителен – няма никакво правно основание момчетата да не участват на олимпиадата! Студеният душ залива федерацията от Баку непосредствено преди коледното настроение да завладее Европа. Там получават интересен мейл от централата по вдигане на тежести, която ръководи Неделчо Колев. В качеството си на президент на БФВТ той задава логичен въпрос: „Какво ще правим с Величко Чолаков и Иван Стоицов? Щом не сте платили за тях до момента, ние искаме те да се върнат в България.“ От последвалата кореспонденция на двукратния световен и европейски шампион по времето на Иван Абаджиев му прилошава. Неделчо Колев установява, че азерите са изрядни и наистина са превели и втория транш от 400 000 евро.
 
Не е ясно
обаче къде и
на чия сметка,
 
защото със сигурност не е на тази на българската федерация.
И така, още с началото на 2012-та този казус безспорно е тема №1 у нас. Очаква се реакцията на Министерството на физическото възпитание и спорта, тъй като не се изключва вариант, при който сумата да е пусната именно по сметка на МФВТ, както се е случвало при предишни трансфери на наши щангисти зад граница. Тогава обаче това е било превантивна мярка финансите да не изчезнат и се е предприемала със знанието на министъра и неговите съветници. Неделчо Колев и останалите хора от Управителния съвет на щангите направо не били на себе си от нерви и очакват среща включително с председателя на БОК Стефка Костадинова. Световната рекордьорка в скока на височина обаче кара в чужбина новогодишните празници и ще се появи на работа едва в края на седмицата.
До тогава драмата на тежкоатлетите ще стои в застой. БОК все пак трябва да обясни как е изпратил писмено разрешение за Величко Чолаков и Иван Стоицов да се състезават в Лондон без да се допитат и до българската федерация по вдигане на тежести.

Същевременно двамата не изглеждат притеснени от поредния скандал по оста Азербайджан – България. Чолаков и Стоицов са спокойни за местата си в националния отбор на азерите по няколко причини – всичките съвсем основателни. Първата е, че още по време на световното първенство през есента в Париж Азербайджан си извоюва правото да има петима в мъжкия олимпийски турнир в британската столица. Това стана благодарение на брилянтното представяне в най-леката категория на младока Валентин Христов. Валката, който е считан за един от най-големите таланти през последните години в най-леката категория, спечели бронзов медал при 56-килограмовите. Така Величко и Иван няма за какво да се тревожат, че тепърва ще трябва да се борят сами за квоти. Наказанието им изтича през лятото, а последният шанс за придобиване на олимпийски визи през 2012-та се явява европейското първенство в Турция през април. Българската федерация имаше амбицията да издейства от Международната санкцията на Чолаков и Стоицов, както и на останалите седмина наказани за допинга преди Пекин 2008 да бъде намалено и те да придобият права да вдигат още напролет. Именно с тази идея и Неделчо Колев пише до азерите, за да пита какви са намеренията им към двете звезди. Така по случайност той научава и далеч по-тревожната новина – някъде, някой е присвоил 400 000 евро.

Федерацията на Азербайджан разчита в Лондон предимно на тримата си наемници – Валентин Христов, Иван Стоицов и Величко Чолаков. Един от тях може да влезе завинаги в историята, триумфирайки с първа олимпийска титла за тази страна. Наградата е умопомрачителна – 1 млн. долара, чисти от данъци, къща в Баку, доживотна пенсия и чисто нов автомобил. В категория над 105 кг великанът от Смолян е европейски и световен шампион и трети на олимпийските игри в Атина през 2004 г. Двуметровият
 
Величко е
единственият
българин,
 
който има отличие от олимпиада в най-тежката категория. Стоицов пък стъпва на най-високото стъпало по време на първенството на планетата в Тайланд през 2007-ма, където прегазва конкуренцията при 77-килограмовите с двубой от 363 кг – недостижима тежест дори за китайските му конкуренти!
Коледа и Нова година двамата прекараха в България. Величко се прибра в Смолян при приятелката си Гергана, която преди няколко месеца го дари с второ дете – дъщеричка. Иван пък избра за място на своята ваканция родния си град Пловдив и Асеновград, където посрещна и 2012-та. Той не се отдели от любимата си Боянка Костова, а както читателите на „Шоу“ първи разбраха през лятото, Стоицов и Костова изживяват бурна любов и нещата вървят към брак. Световната шампионка и носителка на титлата от младежките олимпийски игри в Сингапур вече не крие чувствата си към по-големия с пет години от нея Стоицов. Те са забелязани да се разхождат хванати за ръце в Асеновград, където лицата им са лесно разпознаваеми.

Спокоен от връзката им е и личният треньор на Боянка – Лъчезар Кишкилов. Според него момичето станало двойно по-отговорно и сериозно в тренировките, откакто попаднало под влиянието на Иван. В знак на силната си любов към дребничката блондинка Стоицов даже си направил нова татуировка – трета поред за него.

В последните дни на старата година от федерацията по вдигане на тежести пък намериха заместник на уволнения дисциплинарно Севдалин Маринов. На неговата позиция – отговорник по международната дейност вече има назначен нов човек. Това е 56-годишната Румяна Иванова, която години наред изпълняваше същите задължения във футболния клуб ЦСКА. За нея се знае, че е дългогодишна спътница в живота на члена на Управителния съвет на федерацията по щанги – бизнесмена Георги Михайлов.
САШО СЕВЕРИНОВ