След три години безвремие в спорта е време за нормалност. И само бегъл поглед на свършеното от 2009 година насам и несвършеното от 2020 година до сега е достатъчен да даде отговор какво трябва да се случи оттук нататък.

Трябва да има хора, които разбират от спорт и които са доказали, че знаят как да го организират и управляват. Като Красен Кралев - министър на младежта и спорта във Второто и Третото правителства на Бойко Борисов. Под негово ръководство се случиха най-значимите реформи в спорта ни и се постигнаха най-сериозните ни успехи. Тогава се разработиха специални програми за развитие на дамските спортове, а резултатът бе три олимпийски титли и общо 6 медала от последните Олимпийски игри в Токио.

Изключително показателен е фактът, че по време на мандата си като спортен министър Кралев бе избран на два пъти като представител на Европейския съюз за член на Управителния съвет на Международната антидопингова асоциация (УАДА). Доверие на световно ниво, което никой министър до сега не беше получавал, пише Новспорт.

Красен Кралев (3 МИР Варна, преференция 102) завършва Медицинския университет във Варна, след което специализира глобален маркетинг и управление на политически кампании в университета на Южна Каролина и Асоциацията на националните рекламодатели на САЩ. Президент на футболния Черно море в периодите между 1998 и 2001 г. и 2003 и 2007 г. Състезател по лека атлетика - национален шампион за юноши старша възраст на 5000 м и 20 км. През 1986 г. става рекордьор на България на 20 км за юноши старша възраст. Медалист от балкански първенства.

Правителствата на Бойко Борисов инвестираха в спортна инфраструктура над 500 милиона. Срещу това спортното управление на ПП-ДБ сътвори програма за 10 млн. лв. с уникалното условие да има 50% съфинансиране. Което доведе до пълен провал, защото няма от къде клуб по щанги или художествена гимнастика да намери 100 хиляди за съфинансиране на зала или клуб по лека атлетика 600 хил. да плати за писта.

Единият от служебните спортни министри – Андрей Кузманов пък спря програмата за изграждане на физкултурни салони. Задължително е тя да продължи!

И трябва да се подчертае, че само ГЕРБ вдигна средствата за подпомагане на спортните клубове. Двойно! А спорт се прави именно там.

И от години лична кауза на Кралев е повишаването на средствата за клубовете и развитието на колективните спортове. Като сега се планува парите за клубовете да се вдигнат с още 200%.

Важна част от приоритетите на ГЕРБ в спорта е и създаването на специална програма за усъвършенстване и развитие на треньорските кадри.  

Многократно експертите на ГЕРБ са говорили колко важна е програмата за изграждането на басейни.

Единствените български правителства, които инвестираха в изграждането на футболна инфраструктура бяха тези на ГЕРБ. И това трябва да продължи.

Училищната спортна база също е сред приоритетите на ГЕРБ, като се предвижда да се изгражда и модернизира такава в поне 25 училища годишно.

Плувните басейни, залите с капацитет до 1500 зрители и съоръженията за хора с увреждания също са във фокуса на Красен Кралев и спортните експерти на ГЕРБ.

И когато се погледнат кандидат-депутатските листи на партиите става ясно, че ГЕРБ е партията, която обръща най-голямо внимание на спорта. Защото в нейните редици са най-много и най-компетентни хора, обвързани със спорта.

В листите, освен безспорния лидер Красен Кралев са:

Даниел Александров (24 МИР София, преференция 104): Европейски вицешампион в класическата борба от 2020 г., носител на бронзови медали от европейските шампионати през 2018 и 2019 г., както и от Европейските игри в Баку през 2015 година. Член на парламентарната Комисия по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта

Маноил Манев (27 МИР Стара Загора, преференция 102) – Занимава се с китайски бойни изкуства, състезава се в едно тях – „Сан Да“, от което е носител на златни и сребърни отличия от национални и международни турнири.

Стефан Апостолов (1 МИР Благоевград, преференция 122) – Международен футболен съдия с над 100 мача в А група, член на парламентарната Комисия по въпросите на семейството, децата, младежта и спорта

Димитър Иванов (31 МИР Ямбол, преференция 101) - Футболен деятел, един от създателите на футболна школа Арена Ямбол, член на парламентарната Комисия по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта

Валентин Милушев (26 МИР София област, преференция 109) - скиор, член на парламентарната Комисия по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта. Национален състезател по ски алпийски дисциплини, участник в множество стартове за Европейските купи

Мартин Кавдански (10 МИР Кюстендил, преференция 106)– Футболист, бивш национал U19, играл за Локомотив Пловдив, Берое, Марек, Ботев Враца. През зимата защитникът се завърна в тима, от където започва като юноша - Марек Дупница, който беше на крачка от изкачване в Първа лига, след като изгуби след дузпи баража срещу Ботев Враца.

Красимир Керезов (1 МИР Благоевград, преференция 114) - бивш футболен съдия с над 200 мача в А група. 

Красимир Кръстев (3 МИР Варна, преференция 120)– Футболен съдия с над 40 мача в Б група

Дечо Коешинов (2 МИР Бургас, преференция 107)- Бивш национален състезател и настоящ треньор по баскетбол. Четирикратен шампион на България; петкратен носител на купата на България; носител е на единствената спечелена от български отбор купа на УЛЕБ.

Станислав Петрунов(24 МИР София, преференция 106)– Бивш баскетболист, играл в Славия и Левски

Борис Борисов (23 МИР София, преференция 117) - Световен шампион по самбо, многократен медалист от национални, европейски и световни първенства по самбо, и носител на световната титла от 2014 г. Бивш ръководител на клуб „Спортна академия ЦСКА“ по джудо и самбо, а към момента е директор на държавното спортно училище „Ген. Владимир Стойчев“.

Кристиан Ганчев (3 МИР Варна, преференция 104) – Бивш футболист, съосновател на детско-юношеска школа във Варна – ДФК Аспарухово

Евгени Игнатов (19 МИР Русе, преференция 110) - Участва на две Олимпийски игри (1988 и 1992 г.), актуален национален рекордьор на дисциплините 1500, 2000, 3000, 5000 и 10 000 м. Председател на атлетическия клуб Дунав-Русе, треньор на световният вицешампион на 1500 м при параолимпийците ни Християн Стоянов.

Ивелин Ефендиев (2 МИР Бургас, преференция 124)– Бивш състезател в баскетболната школа на „Черноморец“. Вече 7 години е част от екипа на ОП „Спортни имоти“ към Община Бургас.

Алекс Асенов (5 МИР Видин, преференция 105) – Футболен деятел, работил в Англия за отбори като Ковънтри Сити, Болтън Уондърърс и Олдъм Атлетик.

Дамян Петров (6 МИР Враца, преференция  110) - Заслужил майстор на спорта. Завършил е Национална спортна академия и Академията на МВР. Председател на „Българска Федерация по автомоделни спортове“ и на „Спортно технически моделен клуб – Враца“.

Михаил Митов (7 МИР Габрово, преференция 102) –  Изпълнителен директор на ФК Янтра Габрово. Завършва Висше образование спортен мениджър в Саутхемптън (Англия). Работил за футболната асоциация на Англия и за клуб от острова.

Виктор Симеонов (11 МИР Ловеч, преференция 107) – Играе във всички национални отбори по хандбал на България – юноши, младежи, а още на 19 години влиза в мъжкия национален отбор и дебютира в Европейските квалификации. От 2011 година се занимава с треньорска дейност. Капитан на мъжкия отбор на „Осъм“. Печели Шампионска титла при юношите. През 2021 година е определен за старши треньор на Младежкия национален отбор, който води на две Европейски първенства.

Евгений Балев (21 МИР Сливен, преференция 104) – Бивш председател на Българска федерация по колоездене, многократен шампион на страната и победител в колоездачната обиколка на България през 2007-а и рекордьор по участия в обиколката – над 20 пъти.

Борис Димитров (28 МИР Търговище, преференция 108)– Треньор по спортна стрелба, общински съветник от групата на ГЕРБ в Общински съвет - Търговище.

Тихомир Игнатов (12 МИР Монтана, преференция 108) Лицензиран треньор по футбол от УЕФА

Източник: Новспорт