Българските състезатели по вдигане на тежести не носят значителна вина или небрежност, стана ясно от писмо до Българската федерация от Международната централа /IWF/, което бе оповестено от министъра на младежта и спорта Красен Кралев, след като бе разгледан случаят с 11 родни състезатели, уличени в употреба на допинг.

„Трибестът” е бил използван години наред от българския отбор без проблеми в антидопинг тестовете. Атлетите и техните треньори са имали причина да вярват, че добавката е безопасна. Приемът от 15 до 20 добавки обаче е рисков фактор, който е трябвало да бъде взет предвид. Състезателите не са съобщили и за „Трибест” във формуляра за допинг контрол, което са били задължени да направят, се посочва още в писмото.

Вследствие на тази констатация щангистите с първо провинение са наказани с по 9 месеца лишаване от състезателни права, а тези с второ провинение – с 18 месеца.

Това означава, че на 18 септември 2016 година ще изтече наказанието на нашите щангисти с второ нарушение - Демир Демирев, Ивайло Филев, Иван Марков и Милка Манева. А на 18 декември 2015 година изтича наказанието на щангистите ни с първо провинение – Стоян Енев, Мая Иванова, Диан Минчев, Асен Мурадов, Ферди Назиф, Надежда-Мей Нгуен и Владимир Урумов. Състезателите с 9-месечно наказание ще пропуснат световния шампионат в САЩ от 1 до 28 ноември, а тези с 18-месечно - и Олимпиадата в Рио де Жанейро.
От Международната федерация информират също, че по-късно ще изпратят отделно писмо, в което ще бъдат посочени размерът на глобите и направените разноските.

Министър Кралев припомни, че веднага, след като на 20 март Българска федерация по вдигане на щанги бе информирана от международната федерация, че 11 състезатели от националния отбор са с положителни проби за станозолол, той е разпоредил да бъде извършена проверка на случая.

Предварителният анализ на хранителната добавка „Трибест” доказа наличието на анаболния стероид станозолол, който не е упоменат на етикета на хранителната добавка. Веднага за случая е сезиран главният прокурор Сотир Цацаров. На 17 април хранителната добавка „Трибест” е изследвана в лаборатория Еврофинс в град Хамбург (Германия), където също е констатирано наличие на станозолол.

Според изискванията на Световния антидопингов кодекс, „Трибест” е изпратена от Българската федерация по вдигане на тежести в акредитираната от Световната антидопингова агенция лаборатория в Кьолн, където са изследвани и уринните проби, припомни още Кралев. Изследвани са двете опаковки, изпратени от нашата федерация (една, от която са пили спортистите, и втора - закупена от федерацията). Лабораторията е изследвала и трета хранителна добавка, закупена от тях през интернет. Във всичките проби на „Трибест” е констатирано наличието на станозолол. Анализът на В-пробите, поискан от състезателите, също е положителен за станозолол.

„Вследствие на тези наши действия ние доказахме, че хранителната добавка е замърсена и нашите състезатели са приели несъзнателно замърсеното вещество. Според Световния антидопингов кодекс, когато се докаже, че забраненото вещество е попаднало със замърсена хранителна добавка, какъвто е нашият случай, наказанието е от мъмрене до две години. Сега наказанията са много по-малки от максималните, но не могат да бъдат избегнати напълно, защото е допусната грешка от страна на състезателите, които не са обявили „Трибест” във формуляра за допингов контрол. Държа да подчертая обаче, че дори и при тези наказания ние все пак имаме шанс да изпратим състезатели на Олимпийските игри в Рио де Жанейро”, подчерта министър Кралев.

Министър Кралев беше категоричен, че ММС няма право да плати евентуална глоба, наложена от Международната федерация, но че комисия ще преразгледа бюджета на българската централа.

„Финансирането на федерацията беше спряно от момента, в който излязоха пробите до днес. Би трябвало да продължим да финансираме федерацията, защото мисля, че трябва да се борим докрай за спечелването на олимпийските квоти. Нашата задача беше да докажем, че щангистите ни са невинни и че не са вземали умишлено този препарат. И това се доказа”, заяви спортният министър.

„Ще бъде изготвен нов бюджет според новата ситуация, тъй като е минал известен период от време, в който не са изразходвани средства. Имаме традиции в този спорт и смятам, че подкрепата на държавата за него трябва да продължи,” каза министър Кралев.