България вече е споменавана все по-сериозно в световния билярд. На провеждащия се в момента Открито първенство на Китай вниманието привлече Кристина Златева, разбра БЛИЦ.

Родната представителка записа две страхотни победи на един от най-силните турнири в световен мащаб. В дебютния си мач на толкова престижна надпревара Златева надделя със 7:3 над представителката на Монголия Нарантуя Баярсайкхан, а във втория си двубой от турнира поднесе и една от най-големите изненади. Сънародничката ни се изправи срещу Као-Фанг Фу, която е шампионка в турнира през 2011 година. Българката обаче нито за миг не се уплаши от конкуренцията, а освен това осъществи страхотен пробив. Китайката поведе с 4:6 във формат до 7 победи, но до края на двубоя ръката на Златева не трепна и не допусна загуба в нито един от геймовете, осъществявайки обрат, познат в билярда като "Sub-Zero" - замразяване на точка преди финала.

Това е поредно силно представяне за Кристина, която е и европейска вицешампионка от последния шампионат на Стария континент. За съжаление, жребият за утрешната програма на Китай Оупън не беше благосклонен към Кристина, която ще се изправи срещу шампионката от миналата година Ша Ша Лиу. Двубоят е от 14:00 часа българско време и е за класиране в директните елиминации.

Кристина Златева е състезателка на столичния билярд клуб „BSD”. Започва да тренира билярд през 2010-а, когато е на 16 години. Талантът й е забелязан през 2011 г. от президента на българската федерация по билярд Иван Каменарски. Тогава той поема тежка отговорност, при ограничен бюджет на федерацията, и я изпраща на Европейско за девойки за сметка на човек по-малко при юношите. Скоро след това се оказва, че решението на Каменарски е било повече от правилно. Сблъсъкът с европейския елит променя Криси завинаги. Следва редица участия в международни турнири, които довеждат до първи медал от Европейско и вицеевропейска титла за България в този спорт. За постиженията си през миналата година Златева получи парична премия от Българска Билярд Федерация.