Остана ли в спорта място за нещо различно от шоу, пари и слава? Например за несломима воля за победа? И за пълна жертвоготовност в името на отбора?

Вече сме привикнали към клинична чистота, картина с висока резолюция, най-модерни средства за безопасност и армия от лекари на всяко състезание. Трудно е за вярване, че само преди 40 години пропитият с кръв екип не шокираше никого. А спортистите бяха готови на всичко, за да стигнат до финала, пише bTV.

На подобна воля от стомана станаха свидетели зрителите на щафетен маратон в Япония. Ако не сте сигурни в здравината на нервите си, по-добре не стартирайте видеото.

Надпреварата се проведе в японската префектура Фукуока. Участваха отбори от по шест момичета, като всяко от тях изминава различна дистанция - между 5 и 10 километра. Те си предаваха своеобразна щафета - лента, която се поставя през едното рамо. Целият екип трябва да преодолее класическата маратонска дистанция - 42,195 километра.

Около 200 метра преди края на своята обиколка една от участничките - Рей Ида, се препъна и при падането счупи крака си. Въпреки болката и в името на отбора тя реши да предаде щафетата на всяка цена. И се отправи към финала... на колене по асфалта.

Кървящата Ида успя в тежката си мисия, а нейната съотборничка не успя да сдържи сълзите си, когато получи лентата. Най-драматичният детайл от тази история е, че подвигът на състезателката се оказа напразен - треньорът вече бе подал сигнал на организаторите, че отборът преустановява участието си.

Защо тогава никой не спря Рей? Това е отделен въпрос. Лекарите прогнозират, че пълното й възстановяване ще отнеме четири месеца.