Международния олимпийски комитет (МОК) удари на камък в преговорите с правителството на Кувейт, което продължава да отказва да разреши проблема със забраната за участие на спортисти от страната в международни състезания.

Спортистите от тази страна бяха извадени от всички спортни събития заради намеса на политическата власт в работата на местния олимпийски комитет. Подобно наказание малката арабска страна получава за втори път в последните пет години.

"Въпреки преговорите през януари между МОК и кувейтското правителство, властта в страната смело отказа две оферти за решаване на казуса, заяви пред Ройтерс Пере Миро, вицепрезидент на дирекцията за олимпийско развитие към МОК.

Той разкри, че в края на януари са проведени разговори с представители на Кувейт. "Искахме да бъдат променени някои закони в страната, които да дадат реалната автономия на спортните структури. И двата пъти от Кувейт отказаха да подпишат нашето предложение", разкри Миро.

Кувейт започна съдебндело с местния олимпийски комитет и поиска Олимпийският съвет на Азия, който е базиран в Кувейт Сити, да се изнесе от страната.