Легендарният кубинец Феликс Савон ще е гост на турнира “Странджа” в Ямбол (16-20 февруари). Той е един от тримата в света на бокса с три олимпийски титли след първия Ласло Пап (Унгария) и сънародника си Теофило Стивенсон. В кариерата си Савон има и 6 световни титли. В момента той работи в министерството на спорта на страната си.

Освен него по покана на президента на нашата федерация Марин Димитров у нас пристига и най-успешният треньор в света Алсидес Сагара. Специалистът бе начело на кубинския национален отбор в продължение на 30 години.

Очаква се “Странджа” да е един най-силните турнири от всички издания досега. Участие са потвърдили петте сили в световния бокс - Русия, Куба, Узбекистан, Казахстан и Украйна. У нас ще се бият и петима настоящи световни шампиони от “Милано 2008” - Детелин Далаклиев (54 кг), руснаците Артур Бетербиев (81) и Егор Мехонцев (91), както и узбекът Абос Атоев (74) и кубинецът Рониел Сотолонго (64).

В момента националите ни минават функционални изследвания и от утре ще са на лагер на Белмекен. На сбора няма да има боксьор в тежка категория над 91 кг поради липса на такъв.

“След като Кубрат Пулев премина при професионалистите, нямаме състезател, който заслужава да се готви с националния отбор”, заяви старши треньорът Петър Лесов./БЛИЦ