Легендарният Иван Абаджиев се завърна от САЩ, за да отпразнува 80-годишния си юбилей. Папата на българските щанги е роден на вчерашната дата (12 февруари), а тази вечер събра гостите си в една от залите в НДК. Министърът на спорта Свилен Нейков липсваше на тържеството. Той обаче е изпратил подарък за Абаджията. Рожденикът беше зарадван и с множество букети, поднесени му от присъстващите на партито.

"Не мога да ви кажа как се чувствам, но никога не съм бил в подобно положение. Би трябвало да се радвам. От Министерството ми донесоха нещо. Имам подарък и от тях. Поздравиха ме. Не се съмнявам в това, че Свилен (б.а. - Нейков) ще ми е обърнал гръб. Аз съм много близък с него. Със сигурност има някакви причини, за да не дойде на празненството", коментира Абаджиев, който в момента работи в школата "Академия за шампиони" в Сан Франциско на олимпийския вицешампион от Мюнхен 1972 Александър Крайчев. В свободното си време легендарният българин изнася и лекции с разработки по "българската методика". Както е известна от най-силните му години начело на националния отбор по вдигане на тежести, тя включва триразови тренировки с увеличаващо се натоварване на спортиста.

"В САЩ се чувствам все едно, че съм си у дома. Когато не съм в залата, ми е по-зле. Америка може да създаде най-добрите условия за развитие на щангите. През 50-те години те бяха най-силните в този спорт. През 56-а направиха фурор на Олимпиадата. Сега обаче са някъде на дъното", продължи пред "Канал 3" Абаджията.

"Отдавна имах желание да помогна на тежката атлетика на Америка. Още през 80-а година получих предложение от тях, но ме извикаха в градския комитет на партията и не ми разрешиха да отида зад Океана. След това мислех да напусна националния ни отбор, след като ме поканиха и от ЦСКА. Но пак ме спряха и не ме пуснаха", върна лентата назад в годините Иван Абаджиев.