Легендарни ватерполисти на ЦСКА се възмутиха от поведението на сегашния отбор в суперфинала на държавното първенство. Припомняме, че КПС Варна стана шампион, след като в битката за титлата надигра миналогодишния първенец ЦСКА с 8:7. Двубоят на басейн “Приморски” във Варна завърши със скандал, тъй като 2:08 минути преди края ватерполистите на ЦСКА, които преследваха юбилейна 40-а титла, протестираха срещу съдийско решение и отказаха да доиграят мача.

Огорчени от действията на състезателите, легенди на клуба написаха отворено писмо до ръководството на ЦСКА и до шефовете на Българската федерация по водна топка.

"Уважаеми любители на спорта и почитатели на водната топка, Проведеният финален турнир за шампионската титла на България във Варна (3-5 юни) ни донесе много емоции - положителни, но за съжаление и отрицателни. Бяхме свидетели на оспорвани мачове с качество, съответстващо на моментното състояние на българската водна топка, която е във видим възход през последните години. Забелязва се и повишен медиен интерес към любимия ни спорт. Мачовете се излъчваха директно по телевизията.

Именно затова ние, като бивши играчи на най-титулувания български ватерполен клуб ЦСКА, сме озадачени и възмутени от поведението на сегашните играчи и треньори на клуба, които за пореден път предизвикаха скандал във финалния мач за титлата на България срещу КПС "Варна". За съжаление, това не е прецедент и е причина за обръщението ни към тях чрез настоящото писмо. Момчета, съсредоточете усилията си в тренировките и качеството на мачовете, а не в скандали със съдиите!

Помнете, че ЦСКА е институция в българската водна топка, това е клубът с най-много шампионски титли, с международно признание и престиж, изграждан в продължение на десетилетия от много поколения ватерполисти. Никой от нас, долуподписаните, между които има играчи, участвали в Европейски и Световни първенства, както и в Олимпийски игри, не си е позволявал сблъсъци и предизвикване на скандали, въпреки че сме имали дори повече поводи от вас. Всички сме учени да побеждаваме, но всеки спортист на високо ниво би трябвало да може да губи с достойнство.

С поведението си уронвате престижа не само на ЦСКА, но и на спорта водна топка. Знаете, че вие сте пример за по-младите играчи, така, както ние бяхме за вас и така, както предишните поколения бяха за нас. През годините водната топка си спечели славата на интелигентен спорт, игран от интелигентни спортисти. Нека да продължим традицията!

Обръщаме се и към БФВТ: Господа, не толерирайте неспортсменски прояви, бъдете категорични към тези, които ги предизвикват и изпълнявайте докрай взетите решения и мерки!

Всички ние - бивши и настоящи играчи и треньори, ръководители, съдии и деятели на водната топка, сме заинтересувани да има силно и оспорвано първенство - един добър продукт, който да радва публиката и да увлича все повече младежи към любимия ни спорт!", се казва в откритото писмо на "червените" легенди, което е подписано от Андрей Сушков, Дарий Дановски, Любослав Бонев, Орлин Тодоров, Росен Цанев, Кирил Божков, Николай Райков, Явор Несторов, Васил Нанов, Георги Петров, Асен Денчев, Борислав Константинов, Георги Господинов, Йордан Донев, Матей Попов, Найден Найденов, Тома Томов, Ивайло Пачалиев, Александър Пачалиев, Яни Георгиев, Александър Шпицер и Николай Попов.