Идната събота (28 май) от 10:00 часа ще се проведе второто състезание по планинско колоездене за любители "Байканджии" в Априлци. Стартът ще бъде даден на площада в кв. Острец, съобщиха организаторите за БЛИЦ СПОРТ.

От Тур клуб Ремарк и Младежки клуб по пешеходен и вело туризъм ви канят да се включите във велообиколката, която ще ви заведе из стари незнайни махали като Пиперите и Щърбаните, ще ви покаже гледката към Ботев и Купените, ще ви срещне с местните овчари и така 35 км… Събитието се организира с подкрепата на община Априлци, читалище Бъдеще, колоездачен клуб „Хемус-Троян“.

Миналата година в състезанието стартираха над 200 участника от цялата страна на възраст от 9 до 69 години. Двойно повече бяха зрителите, дошли специално за събитието. Площадът, хотелите и къщите за гости се напълниха с усмихнати, позитивни и активни млади хора – радостна гледка за местната общност. Изпиха се всички запаси от бира в региона. Споделени бяха стотици снимки с красиви природни гледки от Априлци, а най-добрите фотографи получиха награда.

Победителят при мъжете – Александър Алексиев, премина цялото разстояние от 34 км за 1 час и 27 минути, а победителката при жените – Анелия Карагьозян – за 1 час и 44 мин.

Ако има желаещи да тичат вместо да карат по трасето на "Байканджии", с други думи „Който предпочита ходилата пред колелата“ – ще има и състезание по бягане по маршрута и награди. Тази година ще има и конкурс за най-добър журналистически материал, популяризиращ Байканджиите.

Цялата информация за условията за участие в състезанието, впечатленията и препоръките на участниците, снимки от първото издание, туристическия потенциал на Априлци и коментарите на Балканджиите за Байканджиите, може да намерите ТУК.

Записване за състезанието и програма - ТУК.