Церемонията по откриването на Олимпиадата в Париж, планирана да се проведе на река Сена, може вместо това да бъде преместена на "Стад дьо Франс", ако заплахата за сигурността се счете за твърде висока. Това обяви френският президент Еманюел Макрон.

Франция е под повишена тревога преди Олимпийските и Параолимпийските игри в Париж, които се очаква да привлекат милиони посетители в страната. Опасенията за сигурността са особено високи за церемонията по откриването, на която се планира парадът на спортистите да се проведе на лодки, преминаващи по Сена на 6-километров парад и огромни тълпи, които гледат от бреговете край реката.

Макрон каза, че френските сили на реда ще бъдат мобилизирани на изключително ниво за сигурността на церемонията по откриването.

"Но ако смятаме, че има рискове, в зависимост от нашия анализ, имаме резервни сценарии. Има план Б и план С",  каза Макрон, цитиран от BFM-TV and RMC.

Събитието на 26 юли ще бъде първата церемония по откриването на Олимпиадата, провеждана извън стадион. Около 10 500 спортисти ще дефилират през сърцето на френската столица на лодки по Сена по маршрута, завършващ пред площад Трокадеро.

WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)

За да ограничат рисковете за сигурността, Макрон каза, че организаторите могат да решат да съкратят маршрута на парада на Сена и дори има вариант да преместят церемонията на "Стад дьо Франс“. Организаторите първоначално планираха грандиозна церемония по откриването за около 600 000 души, повечето от които да гледат безплатно от бреговете на реката. Но опасенията за сигурността и логистиката накараха правителството постепенно да намали броя на зрителите до около 300 000.

Френското правителство също реши, че туристите няма да имат свободен достъп да гледат церемонията по откриването поради съображения за сигурност. Вместо това безплатният достъп ще бъде само с покана. Макрон настоя, че засега плановете за церемонията по откриването остават същите.

"Можем да го направим и ще го направим", каза френският президент.

Франция многократно е била обект на смъртоносни атаки на "Ислямска държава", включително атаката в театър "Батаклан" през 2015 г., при което екстремисти откриха огън по посетители на концерт и държаха заложници в продължение на часове.

Макрон каза, че периметрите за сигурност ще бъдат инсталирани "дни, дори седмици" преди церемонията по откриването. Той добави, че движението по пътищата в зоната с висока степен на сигурност ще бъде спряно и че френските власти ще използват „дронове, кодиране, киберзащита“ в усилията си за защита.

В отговор на зрител, който изрази загриженост за това, че синът й присъства на церемонията по откриването, Макрон каза: „Ако има място, където синът ви ще бъде в безопасност, то е тук. В живота винаги има рискове. И ние го виждаме всеки ден, за съжаление. Но имаме сили да се справим".

По време на едночасовото интервю Макрон също каза, че иска „да направи всичко възможно, за да има олимпийско примирие“ за Игрите в Париж, на фона на риск от ескалация на конфликт в Близкия изток, войната на Русия в Украйна, която е вече трета година, и Судан, който върви към мащабно бедствие от глад  след едногодишна война.

Олимпийското примирие е модерно възраждане на древногръцката традиция да се гарантира, че воюващите градове-държави позволяват безопасно преминаване на спортистите до игрите. 

"Искаме да работим за постигане на олимпийско примирие и мисля, че това е повод за мен да се ангажирам с много от нашите партньори“, каза Макрон, добавяйки, че ще поиска от китайския лидер Си Дзинпин да прецени и да използва влиянието си.

"Китайският президент идва в Париж след няколко седмици и аз ще го помоля да ми помогне", каза Макрон.

Макрон също подкрепи решението да се позволи на руски спортисти да се състезават на Олимпийските игри въпреки инвазията в Украйна, но под неутрален флаг. Освен това той защити участието на израелски спортисти под флага на страната им въпреки офанзивата в Газа, при която 33 000 палестинци бяха убити и стотици хиляди бяха разселени.

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!