Трикратната световна шампионка Мария Петрова подкрепи промените в БФХудожествена гимнастика. Тя е новият вицепрезидент на централата. "На Управителния съвет с 12 гласа "за" и 3 "въздържали се" ние обявихме, че искаме промяна и че тази промяна е нужна. Не искам тук нито да обиждам някого, нито да казвам нещата, с които сме се сблъсквали, но имахме нужда от промяна. Аз лично тръгвам с вярата, че е за добро и че трябва да дадем шанс на Илиана Раева. Тя е един отговорен човек, пълен с енергия, който може да ни поведе и наистина съм убедена, че е за добро, коментира Петрова.

- Аз съм готова да помагам и да подкрепям колкото мога. Илиана ми възложи една длъжност, която е доста отговорна - вицепрезидент. С всички сили ще работя за по-добро бъдеще и повече успехи. За пръв път имаме добра политика. За пръв път политиката ни спрямо света е добра. Трябва да засилим работата в клубовете, работата в по-ниските нива, за да може да изравним критериите на децата, за да може да бъдат те по-подготвени, когато идват в националния отбор. Никога не може да се върне старото време, но поне можем да достигнем това ниво, което ние сме изпитвали като световни шампионки. Никога не може да бъде както преди, ситуацията в държавата е различна, децата са различни, почти всичко е различно."

Мария Петрова е трикратна абсолютна световна шампионка от първенствата в Аликанте (1993), Париж (1994) и Виена (1995) със старши тренъор Нешка Робева. Два пъти е абсолютна европейска шампионка - в Щутгарт (1992) и Солун (1994). Печели две пети места от Олимпийските игри в Барселона (1992) и в Атланта (1996). Носителка е на сребърен медал на топка и бронзов на въже от световното първенство в Букурещ през 1996.