Веселин Топалов и Силвио Данаилов се страхуват от нов "тоалетен скандал". От интервю на мениджъра стана ясно, че Веско няма нищо против да играе в Русия, но не и срещу гросмайстор от тази страна.

 "Нежеланието му е напълно логична стъпка, страхуваме се от нов "тоалетен скандал" по време на мача с Крамник в Елиста. Дайте да попитаме и самите шахматисти, искат ли да играят в Русия. Мисля, че почти всички ще кажат - не! Такава тоталитарна политика не устройва нито мен, нито Топалов. На всеки друг турнир Веско ще отиде с удоволствие. Нещо повече, той вече зе решение да се състезава за България на шахматната Олимпиада в Ханти Мансийск през септември. Срещу Русия ние нямаме нищо против. Да, Топалов и Ананд играха в София, но отношенията между двамата са забележителни. София предостави великолепни условия, които устройваха всички. Как смятате, Виши би ли рискувал короната си, ако поне малко се съмняваше, че в България Веселин ще използва някакви подмолни средства? Разбира се, че не!", казва Данаилов.

В началото на седмицата, на заседание на президентския съвет в Тромсьо (Норвегия), ФИДЕ взе решение турнирът на претендентите за Световното първенство по шахмат през 2011 г. да се състои в руския град Казан. Преди това българският гросмайстор алармира, че не смята да играе на турнир в Русия.

Ананд ще защитава короната си срещу победителя от турнира в Казан, в който трябва да спорят Топалов, Крамник, Левон Аронян, Гата Камски, Борис Гелфанд, Магнус Карлсен, Тимур Раджабов и Шахрияр Мамедяров. Веско и Крамник са в различни половини на схемата и може да се срещнат единствено на финала./БЛИЦ