Министерството на физическото възпитание и спорта ще награди с парични средства в размер на 93 020 лева медалистите, класиралите се до 8-мо място български състезатели на Първите младежки олимпийски игри в Сингапур и техните треньори.

Премиите ще бъдат разпределени съгласно Инструкция за награждаване на спортисти с парични средства от МФВС за постигнати призови класирания през 2010 г., утвърдена със заповед на министъра на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков, след получаване на предложения от съответните федерации.

Призьорите от първата младежка Олимпиада ще си поделят общо 56 600 лева. Златните медалисти - щангистите Боянка Костова и Георги Шиков ще получат от МФВС по 10 000 лева, а носителят на бронзов медал в тройния скок Георги Цонов – 6000 лева.

По 5000 лева ще вземат заелите четвърти места в своите дисциплини Галина Николова (висок скок), Джанан Ахмед (борба) и Денислав Суслеков (бокс). Класиралите се на пето място Анастасия Киссе в индивидуалния многобой по художествена гимнастика, Карин Околие (200 м бягане) и Йоана Дамянова (джудо) ще бъдат наградени с по 4000 лева.

Тери Георгиев и Веселин Русинов спечелиха “Б” финала в гребането, което им отреди 7-мо място в крайното класиране. Двамата ще вземат по 1800 лева парични премии.

Треньорите и служебните лица, пряко ангажирани в подготовката и състезанието, ще получат процентно възнаграждение от премиите на своите възпитаници в общ размер на 36 420 лева./БЛИЦ