Служебният министър на спорта Георги Глушков гостува в предаването „Арена Спорт“. Легендарният баскетболист говори по различни актуални теми в българския спорт, включително и заплахата българските щангисти да не участват на олимпийските игри в Париж.

„Първи приоритет ми беше да погледна проблемите на спортните клубове и федерации, за да може средствата за тях да бъдат дадени по възможно най-добър начин. Всички клубове имаха изключителна нужда от тях. Предвидени са 13 766 000 лв. Това ще стане до няколко дни, за да може всички клубове да могат да използват средствата“, започна министърът.

Георги Глушков взе отношение и по темата за застрашеното участие на българските щангисти на Олимпийските игри в Париж, заради дългове на БФ по вдигане на тежести.

"Успяхме с мое съдействие, искам да благодаря и на Асен Христов, който подаде ръка на нашите атлети. Топката е в ръцете на федерацията, явно са наследили дългове към НАП", коментира министър Глушков.

Той внесе яснота относно финансирането на българските спортисти за Игрите в Париж.

"Осигурени са средствата на всички с квоти, те са 32-ма. Имаме още няколко спорта, от които очакваме да изпратим спортисти. Имаме надежда още, имаме и квоти, които са дублирани. Искам да отбележа, че квотите се достигат по един начин, а медалите се печелят по друг, те са най-ценното", акцентира бившият баскетболен национал.

Георги Глушков заяви, че българските спортисти трябва вземат отличия поне в три-четири спорта и сподели от кои може да очакваме медали във френската столица.

"Това са вдигане на тежести, борба, бокс, фехтовка, таекуондо, художествена гимнастика, имаме доста спортове, в които имаме силно представителство", поясни Глушков.

В студиото на БНТ той коментира и наказанията на българските баскетболисти Теодора Динева и Мартин Стефанов от Международната баскетболна федерация (ФИБА) заради участието им в спортни залози.

"Изключително против съм всички тези действия, които нарушават и уронват престижа на българския спорт. Ние можем да подаваме сигнали за манипулация на мачове, за насилие. Мониторингът е за всеки един мач в нашите първенства, той е постоянен, всички знаят, че има кой да разследва сериозно и са убедени, че има кой да наказва. Това е една част от превенцията", коментира Глушков, който преди да заеме министерския пост оглавяваше федерацията по баскетбол.

Министърът коментира и проблемите с инфраструктурата у нас и финансирането на клубовете.

"Проблемът е сериозен. Виждам, че имаме нужда от една нова програма. Не съм доволен от досегашната програма 50/50, участват само общини, които имат възможности да финансират половината проект, а другите пари да дойдат от ММС. Аз виждам, че определени спортове имат нужда от бази, определени клубове, които работят сериозно. С едно финансиране на 100% бихме могли да им помогнем сериозно, за да се вдигне нивото. Едно редовно правителството трябва да бъде убедено в пътя, по който може да се постигнат тези неща, защото клубовете са тези, които правят спорта. Смятам, че те са недофинасирани", заяви Георги Глушков, който също изказа мнение, че България има нужда от нов Национален стадион.

Георги Глушков взе отношение и по проблемите с футболното хулиганство.

"В новия закон, който трябва да се приеме възможно най-бързо, трябва да има два акцента. Първият е превенция и работа с клубните привърженици, които създават проблеми. Вторият акцент е, превенцията да вдигне възпитателния процес с младите хора".

Той коментира и изявите на Александър Везенков в НБА. Според първият българин играл отвъд океана, Везенков не е получил достатъчно доверие от своя треньор в Сакраменто.

"Надявам се следващия му сезон да бъде по-успешен", завърши Георги Глушков, който е първият български баскетболист, играл в НБА.