Емисари от Молдова са се опитвали да привлекат световната и европейска шампионка по кану на 200 метра Станилия Стаменова да се състезава за бившата съветска република, твърди столичен вестник. Съблазняването е започнало преди месеци, още след края на миналия сезон, който бе най-успешният в кариерата на Стани досега.

В началото тя била категорична, че не иска да сменя поданството си, но по-късно убедеността й била разколебана, за което самата тя призна преди месец.

От една страна, каякарката се почувствала обидена, защото остана на второ място в анкетата за Спортист на годината за 2015-а, при положение че бе единственият български атлет със световно и европейско злато. От друга страна, след планетарния шампионат остана без треньор. Дотогава такъв бе двойният ни олимпийски шампион по кану Николай Бухалов, но ангажиментът му бе края на сезона. През цялата есен и само допреди дни Стаменова се подготвяше самостоятелно, макар и под погледа на Бухалов. Заради проблема с липсата на наставник шампионката ни се разгневи, че от федерацията не се грижат за нея, и предупреди, че ако от друга държава й предложат добри условия, би приела.

От известно време у нас да се грижи за подготовката на софиянката е руското светило в кану-каяка Александър Кирпиченко. Именно този треньор до края на миналата година работеше в националния отбор на Молдова, доверяват запознати с "кухнята" на родния гребен спорт.